• ΥΓΕΙΑ

    Οι μισοί άνθρωποι με άγχος υποφέρουν από χρόνιο πόνο


    «Πακέτο» φαίνεται ότι πηγαίνουν άγχος και κατάθλιψη με το χρόνιο πόνο. Έρευνα σε ενήλικες με άγχος ή διαταραχές της διάθεσης, έδειξε ότι περίπου οι μισοί υπέφεραν ταυτόχρονα από χρόνιο άλγος.

     «Η διπλή επιβάρυνση των χρόνιων σωματικών καταστάσεων και των διαταραχών διάθεσης ή του άγχους είναι ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα», δήλωσε η Silvia Martins, MD, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman και επικεφαλής  συγγραφέας της μελέτης.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ των διαγνωσμένων μέσω DSM-IV  (Διαγνωστικό & Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) διαταραχών διάθεσης και άγχους και των αυτοσυσχετιζόμενων χρόνιων σωματικών προβλημάτων υγείας μεταξύ 5.037 ενηλίκων, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Οι συμμετέχοντες έδωσαν, επίσης, συνέντευξη αυτοπροσώπως.

    Μεταξύ των ατόμων με διαταραχή διάθεσης ή άγχους, ο χρόνιος πόνος ήταν το συνηθέστερο πρόβλημα σωματικής υγείας, καθώς αναφέρθηκε από το  50% των συμμετεχόντων. Ακολούθησαν οι αναπνευστικές παθήσεις με 33%, οι καρδιαγγειακές παθήσεις με  10%, η αρθρίτιδα με  9% και ο διαβήτης με  7%. Αντίστοιχα, οι διαταραχές άγχους ήταν συχνότερες σε άτομα με χρόνια διαταραχή πόνου (45%),  με αναπνευστικά προβλήματα  (30 %) , καθώς και με αρθρίτιδα και καρδιαγγειακή νόσο (11% για την καθεμία). Τα άτομα με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν  διαταραχή διάθεσης ή αγχώδη διαταραχή, ενώ η υπέρταση συσχετίστηκε και με τις δύο διαταραχές στο 23%.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Affective Disorders.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Είναι κρίση πανικού ή έμφραγμα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε (pics)

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχία: 5 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να την κατακτήσετε

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορυφαία ψυχολόγος: Έτσι χάνουμε τις απλές απολαύσεις της ζωής

     



    ΣΧΟΛΙΑ