• ΥΓΕΙΑ

    Μετασυνουσιακή δυσφορία: Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την… κατάθλιψη μετά το σεξ


    Νιώθετε κενό, θλίψη, άγχος ή θυμό μετά το σεξ; Σας συμβαίνει να κλαίτε μετά το τέλος ή κατά τη διάρκειά του; Δεν είστε μόνοι. Η μετασυνουσιακή δυσφορία, όπως είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την κατάσταση, είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους και μάλιστα, αυτό δεν φαίνεται να έχει σχέση με το αν το σεξ ήταν καλό ή όχι.

    Η σχετική έρευνα, μέχρι στιγμής, εστιάζει μόνο στις γυναίκες, ωστόσο  η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τα δύο φύλα, αναφέρουν οι ειδικοί. Σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζεται μετά τη σεξουαλική επαφή, αλλά μερικοί άνθρωποι την βιώνουν και κατά τη διάρκειά της.

    Σύμφωνα με μελέτες σχεδόν το 50% των γυναικών έχουν νιώσει δυσφορία μετά τη συνουσία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, με κάποιες να αναφέρουν ότι τους συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ  μερικές φορές το μήνα.

    Παρόλο που η ακαδημαϊκή και κλινική έρευνα για το θέμα είναι ακόμα περιορισμένη, πιστεύεται ότι  εμπλέκονται μια σειρά από ψυχολογικές, φυσιολογικές και κοινωνικές αιτίες.

    Η  δυσφορία αυτή μπορεί να συνδέεται με αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες και τραύματα του παρελθόντος, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.

    woman thoughtful

    Ο δρ Robert Schweitzer από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ  έχει πραγματοποιήσει δύο διαφορετικές σχετικές  μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι γυναίκες που δεν έχουν βιώσει ποτέ τραύμα μπορεί νιώσουν δυσφορία μετά από συναινετικό σεξ, ακόμα και όταν η σχέση τους είναι σε γενικές γραμμές ευτυχισμένη και υγιής.

    Η σεξουαλική θεραπεύτρια Denise Knowles υπογράμμισε πρόσφατα στον Independent, τον ρόλο των εμπλεκόμενων στο σεξ νευροδιαβιβαστών και ορμονών, όπως είναι οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη.

    «Το σεξ είναι μια άκρας οικειότητας πράξη και ο οργασμός απελευθερώνει ορμόνες ευφορίας. Αυτές οι ορμόνες μετά την κορύφωση του οργασμού μειώνονται, και καθώς σας χωρίζουν από την εγγύτητα που επέφεραν, μια αίσθηση θλίψης μπορεί να ακολουθήσει», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και το γεγονός ότι πηγαίνει κανείς από την απόλυτη χαρά και ευχαρίστηση στο διαχωρισμό, θα μπορούσε από μόνο του  να προκαλέσει στις γυναίκες και σε ορισμένους άνδρες, αισθήματα λύπης.

    Mία εκ των μελετών του Schweitzer, η οποία διεξήχθη σε δίδυμα, αποκαλύπτει και μία γενετική συνιστώσα.

    Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι η μετασυνουσιακή δυσφορία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ώρες μετά το σεξ, ωστόσο δεν θεωρείται αιτία ανησυχίας.

    Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρόβλημα σ’ εσάς ή στην σχέση σας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σεξουαλική ζωή: Ερευνητές αποκαλύπτουν πώς επηρεάζει την εργασία

       

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ξηρός καρπός που βελτιώνει το σπέρμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες



    ΣΧΟΛΙΑ