• ΥΓΕΙΑ

    Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.): Υπάρχει θεραπεία; – Τα ύποπτα συμπτώματα

    ερυθηματώδης λύκος


    Τεράστια πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση του Σ.Ε.Λ. Παρόλο που με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, έχει επιτευχθεί  αποτελεσματικός έλεγχος της νόσου και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

    Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από Σ.Ε.Λ. «Το 90% των νοσούντων είναι  γυναίκες , ενώ το 80% των διαγνώσεων περιλαμβάνουν άτομα 15-45 ετών» επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), επίσημου μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ενημέρωση για τον  Σ.Ε.Λ. (LUPUS EUROPE)

    O Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ) ή «Λύκος», όπως κοινώς αποκαλείται, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που  μπορεί να προσβάλλει όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει δε ευρύτατο κλινικό φάσμα , το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

    «Όταν ο Σ.Ε.Λ. προσβάλλει τα ζωτικά όργανα και παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρος. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία θέτει τον Σ.Ε.Λ. σε ύφεση, πριν αυτό συμβεί», τονίζει η κα ΠαππάΟ Σ.Ε.Λ., δεν είναι κληρονομική ούτε μεταδοτική νόσος, ενώ για την αντιμετώπισή του  σημείο κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται κυρίως από το ρευματολόγο.

    Τα ύποπτα συμπτώματα

    Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, π.χ. η «πεταλούδα» (εξάνθημα στα μάγουλα και τη μύτη), απώλεια μαλλιών αλλά και πιο ανησυχητικά, όπως η πλευρίτιδα, η νεφρική νόσος, η φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

    Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα επιδεινώνουν τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται με τον ήλιο. Η έκθεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του λύκου με πυρετό, αρθραλγίες ή ακόμα φλεγμονή στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Οι νοσούντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και άνω και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε ανοικτό χώρο κατά την περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας (συνήθως 10 π.μ-4 μ.μ.)

    Θεραπευτική προσέγγιση

    Η αντιμετώπιση της νόσου χρήζει πολλές φορές γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγο, αιματολόγο, πνευμονολόγο κ.λπ.), ενώ η θεραπεία  εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται. Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση όταν η νόσος είναι σε έξαρση και προσοχή στην έκθεση στον ήλιο.

    Σήμερα τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ανθελονοσιακά, τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα  και μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20 μορίου στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, για βαριές ανεξέλεγκτες στη συμβατική θεραπεία περιπτώσεις. Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Αμερική και στην Ευρώπη η χρήση ενός νέου φαρμάκου, που δίδεται ενδοφλέβια μια φορά τον μήνα και φαίνεται να βοηθά σημαντικά και με ασφάλεια αρκετούς ασθενείς.  Και νέα άλλα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.

    Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ερυθηματώδη Λύκου (10/05), η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)  θα διανείμει σε Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα στο κοινό ενημερωτικό έντυπο και δείγμα αντηλιακού (με την ευγενική χορηγία των GSK & Bayer αντίστοιχα).

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. www.arthritis.org.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρθρίτιδα: Προσοχή στα “ύποπτα” συμπτώματα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πόνος στη μέση το πρώτο σύμπτωμα, αγκύλωση το τελευταίο



    ΣΧΟΛΙΑ