• ΥΓΕΙΑ

    Πώς επιδρούν οι αυξομειώσεις του βάρους στην υγεία της καρδιάς

    δίαιτα-γιογιο


    Οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους, με πολύ στερητικές δίαιτες, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

    Όπως έδειξε, όσοι παρουσίαζαν συχνά διακυμάνσεις του σωματικού βάρους κατά 4 έως 5 κιλά, είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα σχετιζόμενα με την καρδιά νοσήματα, συγκριτικά με όσους είχαν διακύμανση του σωματικού βάρους κατά 1 κιλό ή λιγότερο.

    Ειδικότερα, όσοι έκαναν στερητικές δίαιτες και έτσι έχαναν απότομα βάρος, για να το ξαναπάρουν μόλις σταματούσαν τη δίαιτα, είχαν διπλάσια πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, εμφράγματος ή εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους διατηρούσαν σχετικά σταθερό το βάρος τους, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Sripal Bangalore, επεμβατικός καρδιολόγος στο NYU Langone Medical Center στην πόλη της Νέας Υόρκης.

    «Για κάθε αλλαγή του σωματικού βάρους από 750 γραμμάρια έως 1 κιλό, η πιθανότητα στεφανιαίου ή καρδιαγγειακού επεισοδίου αυξανόταν 4% και ο κίνδυνος θανάτου 9%», είπε ο Dr. Bangalore.

    Όπως εξήγησε, οι γιατροί συνιστούν στους καρδιοπαθείς με περιττά κιλά να προσπαθούν να τα χάσουν, αλλά η διατήρηση του νέου βάρους είναι πολύ δύσκολη. Έτσι, η εκ νέου αύξηση του σωματικού βάρους είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

    Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 10.000 πασχόντων από αρτηριοσκλήρωση,οι οποίοι συμμετείχαν επί τέσσερα χρόνια σε μελέτη για τη χοληστερόλη.

    Όπως ανακάλυψαν, όσοι παρουσίαζαν τακτικά αυξομειώσεις του βάρους τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς.

    Μάλιστα ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 24%, ο κίνδυνος για έμφραγμα 117% και ο κίνδυνος εγκεφαλικού 136% σε όσους παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις του βάρους τους, συγκριτικά με όσους παρουσίαζαν τις μικρότερες.

    Ο Dr. Bangalore πιστεύει ότι οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους καταπονούν τον οργανισμό και προκαλούν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά.

    Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη βαθύτερου ιατρικού προβλήματος ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

    «Τα νέα ευρήματα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν κανέναν να χάσει βάρος, αλλά αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να γίνεται με αργό ρυθμό και σωστά η απώλεια βάρους, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα ανάκτησης των χαμένων κιλών», δήλωσε ο Dr. Bangalore.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δίαιτα: Τι πιθανότητες έχετε να την χαλάσετε κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι (ποσοστά)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για τη δυσλιπιδαιμία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βρήκαν ποιο είδος άσκησης «καίει» τις περισσότερες θερμίδες



    ΣΧΟΛΙΑ