• ΥΓΕΙΑ

    Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας

    ένεση


    Το πρώτο φάρμακο για την πιο σπάνια αλλά και επιθετική μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας) ενέκρινε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

    Το φάρμακο λέγεται ocrelizumab και έλαβε έγκριση για την προϊούσα εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και για την πιο συχνή μορφή της νόσου που είναι η υποτροπιάζουσα.

    Υπάρχουν ήδη αρκετές θεραπείες για την υποτροπιάζουσα, που αποτελεί το 85% των περιπτώσεων, αλλά για την προϊούσα ή πρωτοπαθώς εξελισσόμενη μορφή  που αντιπροσωπεύει το 10-15% των περιστατικών δεν υπήρχε ως τώρα θεραπεία.

    Ο δρ Clyde E. Markowitz, διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι η έγκριση καλύπτει μία μεγάλη ανάγκη για τους ασθενείς με εξελισσόμενη νόσο. «Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη θεραπεία της. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που έχουμε ένα νέο εργαλείο στα χέρια μας», σημείωσε.

    Υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πολλαπλή σκλήρυνση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα από μυελίνη ουσία που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο.

    Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνει ο ασθενής πολλά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, διαταραχές όρασης, αδυναμία, πόνο, μυϊκές κράμπες, κόπωση και διαταραχές κίνησης.

    Το ocrelizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων που πιστεύεται ότι συμμετέχουν στη βλάβη στα νεύρα και στη μυελίνη ουσία.

    Μελέτες με αυτό έδειξαν ότι μπορεί να επιβραδύνει 24% περισσότερο την εξέλιξη της προϊούσας εξελισσόμενης πολλαπλής σκλήρυνσης, συγκριτικά με ένα εικονικό φάρμακο. Σε ό,τι αφορά την υποτροπιάζουσα μορφή, βρέθηκε ότι μειώνει 46% τις εξάρσεις της νόσου κατ’ έτος, ενώ το 48% των ασθενών με υποτροπιάζουσα μορφή που το πήραν δεν είχαν καμία έξαρση και δεν παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

    Ο δρ Christopher Lock, ειδικός στην πολλαπλή σκλήρυνση στο Stanford Health Care της Καλιφόρνιας εκτίμησε ότι το ocrelizumab θα είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ασθενείς με προϊούσα εξελισσόμενη νόσο.

    Σύμφωνα με τον FDA αντένδειξη στη χορήγησή του είναι η ηπατίτιδα Β και άλλες ενεργές λοιμώξεις. Ενδέχεται, επίσης, να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κακοηθών νόσων, ιδιαίτερα καρκίνου του μαστού.

    Το νέο φάρμακο, που χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση από γιατρό, αναμένεται να αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Στην Ευρώπη, ο φάκελος με τα στοιχεία του φαρμάκου έχει γίνει δεκτός για αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνναβη: “Πράσινο φως” για την ιατρική χρήση της στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δώστε βάση στα αρχικά συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ