• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης: Η τροφή που “κάνει πέρα” τη νόσο και τις επιπλοκές της (επιστημονική μελέτη)


    Μια νέα επιδημιολογική μελέτη, σε σχεδόν μισό εκατομμύριο Κινέζους ενήλικες, δείχνει ότι ο διαβήτης μπορεί να έχει έναν ισχυρό διατροφικό αντίπαλο και μάλιστα… παρεξηγημένο. Όπως διαπίστωσε, η υψηλότερη πρόσληψη φρέσκων φρούτων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου αλλά και των σοβαρών επιπλοκών της σε όσους ήδη πάσχουν.

    Αν και η γνώση για τα οφέλη της διατροφής που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι καλά εδραιωμένη, η περιεκτικότητα των φρούτων σε σάκχαρα έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα, όσον αφορά στη σχέση της με το διαβήτη και τις αγγειακές επιπλοκές του.

    Για το λόγο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν για 7 χρόνια 482.591 συμμετέχοντες, εξετάζοντας  τα οφέλη της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και τις πιθανές επιδράσεις της όχι μόνο στην εμφάνιση της νόσου αλλά και στις επιπλοκές στους ήδη πάσχοντες, μέχρι και στον κίνδυνο θανάτου.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε φυσικές μετρήσεις και εξετάσεις αίματος.

    Κατά την ίδια χρονική περίοδο, μεταξύ των συμμετεχόντων αναφέρθηκαν 9504 νέες περιπτώσεις διαβήτη, 3389 θάνατοι, 9746 περιπτώσεις μακροαγγειακής και 1345 περιπτώσεις μικροαγγειακής νόσου.

    Συνολικά το 18,8% των συμμετεχόντων ανέφερε καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων, ενώ το 6,4% ανέφερε ότι ποτέ ή σπάνια καταναλώνει. Η αναλογία των μη καταναλωτών ήταν περίπου 3 φορές υψηλότερη σε συμμετέχοντες με ήδη διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη (18,9%) σε σχέση με τα άτομα που διαγνώστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης (6,0%).

    Η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων συσχετίστηκε, επίσης, με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο (12%) ανάπτυξης διαβήτη. Μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι είχαν ήδη διαγνωστεί πριν από την έναρξη της μελέτης, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα συνδέθηκε με κατά  17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και κατά 13 -28% χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη,  σε σύγκριση μ’ εκείνους που κατανάλωναν φρούτα λιγότερο από 1 ημέρα την εβδομάδα.

    Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση φρούτων επηρεάζει άμεσα το διαβήτη ή τις επιπλοκές του, καθώς ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Επιπλέον, δεν μας λέει ποια είναι η μέγιστη ασφαλής κατανάλωση φρούτων.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS  Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδιαβητικό χάπι μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα στον διαβήτη τύπου 2

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης τύπου ΙΙ: τα 7 «άγνωστα» συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ