• ΥΓΕΙΑ

    Νέος κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εντείνεται η ανάγκη προληπτικών μέτρων

    • NewsRoom


    Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον νέο κοροναϊό που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο θα πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας.

    Η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς δεν έχει εμφανίσει κρούσματα μόνο στην Κίνα όπου πρωτοεμφανίστηκε, έχει στοιχίσει τη ζωή στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» σε συνολικά εννέα ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα -χθες είχαν ανακοινωθεί 300 κρούσματα- σε 13 επαρχίες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα νέο επίσημο απολογισμό.

    Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που αφίκνυνται από αυτή.

    Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

    Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

    Οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

    Λαμβάνουν προληπτικά μέτρα στη Σιγκαπούρη – Ακυρώνουν τις πτήσεις στη Β.Κορέα

    Προληπτικά μέτρα λαμβάνονται στη Σιγκαπούρη προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές θα γίνονται έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα. Αυτόν τον μήνα ξεκίνησαν να ελέγχουν του επιβάτες που έρχονται από την κινέζικη πόλη Βουχάν που αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας, αφού τα πρώτα συμπτώματα παρατηρήθηκαν εκεί.

    «Μετά την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης θα θέσει σε εφαρμογή επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού τη Σιγκαπούρη», ανακοίνωσε το υπουργείο αργά χθες Τρίτη.

    Σε αντίστοιχα αλλά πιο δραστικά μέτρα προέβησαν οι Αρχές στη Βόρεια Κορέα καθώς, όπως ανακοίνωσαν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία, η χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν απαγόρευσε την είσοδο Κινέζων τουριστών.

    Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προετοιμάζει επίσημη ανακοίνωση και θα διευκρινίσει αργότερα πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.

    Πρώτο περιστατικό και στο Μακάο

    Σήμερα οι αρχές του Μακάο ανακοίνωσαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού σε μία επιχειρηματία 52 ετών η οποία έφτασε στην επαρχία την Κυριακή με τρένο από τη γειτονική, κινεζική πόλη Ζουχάι.

    Η πρώην πορτογαλική αποικία, η μοναδική επαρχία της Κίνας όπου επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από την ηπειρωτική χώρα. Με την έναρξη σε λίγες ημέρες των διακοπών στην Κίνα με την ευκαιρία του νέου έτους, το Μακάο προετοιμάζεται για μεγάλη αύξηση των τουριστών.

    Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».

    «Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ