• ΥΓΕΙΑ

    Μάριος Θεμιστοκλέους: 9.528 εμβολιασμοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Μάριος Θεμιστοκλέους

    Μάριος Θεμιστοκλέους


    Την ελπίδα οι αριθμοί της πανδημίας να υποχωρήσουν καθώς οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται εξέφρασε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως το εμβόλιο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, το οποίο κατάφερε να γίνει μέσα σε λίγους μήνες σε αντίθεση με άλλα κλασικά εμβόλια που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί. Η καθηγήτρια σημείωσε πως η ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου θα πρέπει να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η εξέλιξη της επιστήμης, οι εμπειρία από άλλα νοσήματα, η συνεργασία των ερευνητικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν συμβάλει στις έρευνες που οδήγησαν σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλιο.

    Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως 4,5 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, ήτοι 1,3% του γενικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος στην Κίνα και στην Αγγλία 1 εκατομμύριο εμβόλια, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες. «Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών.

    Όπως σημείωσε, η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα. Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το εμβόλιο της Pfizer, αναμένουμε εκείνο της Moderna και ίσως να είναι ταχεία η έγκριση του εμβολίου τους AstraZeneca.

    «Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες» είπε η κα. Θεοδωρίδου.

    Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

    Όπως είπε, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.

    9.528 εμβολιασμοί στην Ελλάδα

    Ο κ. Θεμιστοκλέους, με τη σειρά του, παρέθεσε μερικά νέα στοιχεία από την εξέλιξη της Επιχείρησης Ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτά, από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ενώ το απόθεμα στις ελληνικές αποθήκες αυτή τη στιγμή είναι 152.580 δόσεις.

    «Ενδεικτικό των δυσκολιών της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει ελάχιστους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα. Έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», ανέφερε.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε πως σήμερα  ξεκίνησαν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση Ελευθερία. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

    Στόχος του Υπουργείου είναι να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 220 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη του μήνα,  «Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως ο σχεδιασμός εξ’ αρχής προέβλεπε τον εμβολιασμό των υγειονομικών σε τρεις φάσεις.

    Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών για εμβολιασμό θα ανοίξει στις  11 Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ