• ΥΓΕΙΑ

    Λήξη συναγερμού: Οι αριθμοί που αποδεικνύουν την επιτυχία της Ελλάδας

    Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό


    Στην «τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων», απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, κατά την τελευταία «ζωντανή» ενημέρωση, η οποία ουσιαστικά σήμανε και τη λήξη του συναγερμού.

    Ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι με την συλλογική προσπάθεια και τις θυσίες όλων κατάφερε η χώρα να περιορίσει τη μόλυνση σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού και να αποφύγει την τραγωδία που βίωσαν άλλες πιο «έτοιμες» υγειονομικά χώρες, με εκατοντάδες ή και χιλιάδες θύματα.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να διασπείρεται εύκολα, ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει με προσοχή, τηρώντας όλα τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος και η απομόνωση όσων εμφανίζουν συμπτώματα.

    Τα αποδεικτικά στοιχεία

    1. Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις, η λήψη των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του επώδυνου lockdown, οδήγησαν σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην Πατρίδα μας.
    2. Ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας (το πραγματικό R) το βράδυ της 25ης Μαΐου ήταν  0,33, πολύ κάτω από το 1.
    3. Βάσει των μαθηματικών εκτιμήσεων, από την ομάδα του ΕΚΠΑ, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλότερος του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων.
    4. Στις 26 Μαΐου είχαν καταγραφεί συνολικά 173 θάνατοι στη χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επικεφαλής της ομάδας του ΕΚΠΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Βάνα Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού (0,55%) και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού κατά περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685, ενώ με μείωση των επαφών κατά 20% οι θάνατοι θα ήταν 7.015.
    1. Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία.

    Ο κος Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα για τον ιό, για τις νοσηλείες, για την έκβαση τους και για την χορήγηση των φαρμάκων στην χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα.

    “Καμπανάκι κινδύνου” θα σημάνει μια ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των τοπικών επιδημιών, των εισαγωγών και των νοσηλειών και των θανάτων καθώς και η αύξηση του αναπαραγωγικού δείκτη (R0) άνω του 1, σημείο στο οποίο η επιδημία αρχίζει και διασπείρεται και δεν δεν είναι εύκολο να σταματήσει.

    «Μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή, τόσο καλή χάρη σε όλους σας, δεν χρειάζεται πλέον αυτή η τακτική ενημέρωση.

    Ας ελπίσουμε ότι η συμπεριφορά μας θα παραμείνει καλή, με προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, με τα μέτρα που λέμε τόσο καιρό και ας ευχηθούμε, τηρώντας αυτά τα μέτρα, να μη χρειαστεί να επανέλθουμε σε έκτακτες ή τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις.

    Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε. Φτάσαμε με πολύ κόπο, πολύ μακριά, για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε ο καθηγητής “σφυρίζοντας” τη λήξη του πρώτου κύματος της επιδημίας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ