• Οικονομία

    Υποχρεωτική τηλεργασία και κυλιόμενα ωράρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Επανέρχεται από 3 Ιανουαρίου 2022 η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το υποχρεωτικό ποσοστό της τηλεργασίας θα φτάσει στο 50% για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για όσους εργαζόμενους μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

    Έτσι πλέον επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζόμενούς τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

    Κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες δύνανται να υποβάλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Νοέμβριο κι ενώ η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική και σε κάθε περίπτωση στην διακριτική ευχέρεια εργοδότη και εργαζόμενου, σε τηλεργασία δηλώθηκαν 250.465 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2,4 εκατομμυρίων. Η τηλεργασία, δηλαδή αφορά το 10% των εργαζομένων της χώρας.

    Η συντριπτική πλειοψηφία – δηλαδή το 88% – των τηλεργαζόμενων βρίσκεται στην Αττική, όπου δηλώθηκαν τον Νοέμβριο 220.031 μισθωτοί σε τηλεργασία. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Κεντρική Μακεδονία με 19.252 εργαζόμενους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσοστά της τηλεργασίας είναι ισχνά.

    Με βάση τα ισχύοντα το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, ο οποίος έχει την υποχρέωση να δηλώνει τους τηλεργαζόμενους της επιχείρησής του στο ειδικό έντυπο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

    Παράλληλα από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

    Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07.00 μέχρι τις 09.30.

    Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα.

    Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

    Το πρωτο κύμα στις 07:00 π.μ.
    Το δεύτερο κυμα στις 07:30π.μ.
    Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.
    Το τεταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.
    Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.

    Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

    Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.
    Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.
    Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.
    Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.
    Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εισήγηση Εμπειρογνωμόνων: Διασκέδαση με ωράριο, στο 50% η τηλεργασία, αυξημένο τέστινγκ

    Ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022

    Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ