• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Η Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε 2-3 ημέρες

    • NewsRoom
    Θεοδωρίδου: Η Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε 2-3 ημέρες

    Μαρία Θεοδωρίδου


    Σε νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

    Μέχρι 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδίτιδα, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.

    «Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορονοϊού με τον εμβολιασμό τους. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

    Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στην παραλλαγή Όμικρον, επισημαίνοντας τα βασικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα. Υπενθύμισε ότι η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έγινε στις 11 Νοεμβρίου, και έκτοτε έγιναν μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα, εκ των οποίων μερικά έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και άλλα παραμένουν υπό διευκρίνιση.

    «Το θέμα της μεταδοτικότητας είναι κάτι που έχει διευκρινιστεί, τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν λίγο από μελέτη σε μελέτη, η Όμικρον χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση – ένα δεύτερο στοιχείο – συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έφερε το παράδειγμα ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι στην Νορβηγία, το οποίο περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με την παραλλαγή Όμικρον.

    «Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

    «Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

    Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

    Θεμιστοκλέους: Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί

    Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ περίπου το 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

    Περισσότερα από 40.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 και περισσότερα από 6.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τις τελευταίες 10 μέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεπεράστηκαν σήμερα οι 16.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.360.000 πολίτες, δηλαδή το 70% του γενικού πληθυσμού και 79,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,9% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

    Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.900.000 πολίτες, δηλαδή το 65,7% του γενικού πληθυσμού και 75,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 67,2% του γενικού πληθυσμού και 78,5% του ενήλικου πληθυσμού.

    Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί 130.000 πρώτης δόσης και υπάρχουν άλλες 20.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού ανέρχεται στο 88%.

    Δικαιούχοι αναμνηστικής είναι 5.770.000 πολίτες, ποσοστό 83,7% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.900.000, εμβολιασμοί, 50% των δικαιούχων, και 1.317.400 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 23% των δικαιούχων.

    Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 60,1%.

    Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 81%, στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 90%, στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί το 91,3%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74, έχει εμβολιαστεί το 91,4%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 90% και στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 87%.

    Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 60.000 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 43.156 πολίτες. Από τις εκκρεμείς αιτήσεις 20.000 αφορούν αιτήσεις πρώτης δόσης και οι υπόλοιπες για δεύτερη και τρίτη δόση.

    Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 326 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 20.000 εμβολιασμοί. Από τους ιδιώτες γιατρούς 54 είναι παιδίατροι και έχουν διενεργήσει 850 εμβολιασμούς σε παιδιά 12-18 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε κάλεσμα στους παιδιάτρους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών να κάνουν αίτηση στην αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια.

    Οι παιδίατροι που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους θα μπορούν να διαχειρίζονται δύο εμβόλια, δηλαδή και το εμβόλιο για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και το εμβόλιο για άνω των 12 ετών.

    Θεοδωρίδου: Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης

    Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως σε αυτήν τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, που και σε άλλες περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

    Εμβόλιο της Novavax

    Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α’ τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει ημερομηνίες η εταιρεία .

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    3.689 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Ενόχληση Τσιόδρα μετά από ερώτηση του healthstories για τη «μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»



    ΣΧΟΛΙΑ