• ΥΓΕΙΑ

    Λαζανάς για κορονοϊό: Χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους – Τελευταία λύση το lockdown

    • NewsRoom


    Ως «τελευταία λύση» χαρακτήρισε το μέτρο του εγκλεισμού για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Μάριος Λαζανάς.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που ακόμα παρατηρούνται και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

    Ο λόγος για συναυλίες, πλατείες, καφενεία και «λαθραίες συγκεντρώσεις», όπου ο κόσμος συνωστίζεται χωρίς τη χρήση μάσκας. Ακόμη, ο λοιμωξιολόγος διερωτήθηκε πώς τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος και είπε πως πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με αυτό.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή είναι η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί επίσημες αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαζανάς πρότεινε την αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ίος.

    «Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», τόνισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Όλοι», πρόσθεσε, «προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα».

    Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται.

    Τέλος, ο κ. Λαζανάς προειδοποίησε ότι μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο, ο κορονοϊός δεν θα φύγει εύκολα και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός κι αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του, όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ