• ΥΓΕΙΑ

    Κοτανίδου για ΜΕΘ: «Τα κρεβάτια δεν κάνουν καλά τον άρρωστο. Χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό”»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας


    Με την πανδημία να εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς η επάρκεια και η σωστή λειτουργία τους αποτελούν κρίσιμης σημασίας παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση και έκβαση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

    Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των κλινών, η οποία διαχρονικά υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις εισαγωγές των ασθενών.

    Με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, σήμερα υπάρχουν 945 κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια, με τις 274 εξ αυτών να προορίζονται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid.

    «Σχεδόν ποτέ δεν είχαμε ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης λόγω πανδημίας, για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να έχουμε κάποια ελεύθερα κρεβάτια, τα οποία περιμένουν τους ασθενείς με Covid 19 και έχουμε τη μεγάλη χαρά που μπορούμε να τους δεχόμαστε χωρίς καθυστέρηση. Διαχρονικά βλέπουμε με τους άλλους αρρώστους, καθυστερήσεις που μπορεί να υπερβαίνουν το 24ωρο, οι οποίες έχουν σημαντική αντανάκλαση στη διαχείριση του εκάστοτε περιστατικού», ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο Evidence Based Healthcare Online Conference «The Covid-19 Case».

    Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα δυναμικό σχέδιο ενίσχυσης των μονάδων με τελικό στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε 1200 κλίνες.

    Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η μονάδα με τα 50 κρεβάτια στο νοσοκομείο «Σωτηρία», από τη δωρεά της Βουλής, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάπτυξη 177 κλινών που χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι οποίες, ωστόσο, στο σύνολό τους θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Μάρτιο- Απρίλιο.

    «Για να γίνουν οικοδομικά έργα σε κάποια από τα νοσοκομεία που θα αυξήσουν τις κλίνες ή θα προσθέσουν καινούριες ΜΕΘ, πρέπει κάποιες κλίνες να κλείσουν. Τώρα είναι μία περίοδος που δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία. Γι’ αυτό υπάρχει ένας σχεδιασμός, κάποιες κλίνες να μεταφερθούν σε άλλο σημείο, πριν τα οικοδομικά έργα. Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο», εξήγησε η κ. Κοτανίδου.

    Απαραίτητη η εξειδίκευση

    Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, πάγιο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας αποτελεί η στελέχωση των μονάδων με εξειδικευμένο στην εντατική θεραπεία προσωπικό, ένα αίτημα το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί από καμία κυβέρνηση έως σήμερα.

    «Τα κρεβάτια δεν κάνουν καλά τον άρρωστο. Χρειάζονται άρτια εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου, τονίζοντας ότι χωρίς καλά στελεχωμένες και λειτουργούσες ΜΕΘ, κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να παρέχει άρτια περίθαλψη στους ασθενείς.

    Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, λήγει προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού που θα απορροφηθεί σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας, με αφορμή την ανάπτυξη νέων κλινών.

    «Θα πρέπει να δούμε πόσα άτομα έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους. Αν έχουμε ένα ικανοποιητικό αριθμό και οι διαδικασίες τρέξουν γρήγορα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου το ιατρικό προσωπικό μπορεί να έχει πάει στις μονάδες που θα αναπτύξουν κλίνες», ανέφερε η καθηγήτρια.

    Όπως η ίδια επεσήμανε υπάρχουν, επίσης, ανοιχτές προκηρύξεις για νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στα νοσοκομεία έχουν ήδη αποσταλεί νοσηλευτές. Από αυτούς ορισμένοι θα καλύψουν τα κενά στις ΜΕΘ, αφού πρώτα εκπαιδευτούν στο αντικείμενο της Εντατικής Θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη συνολικά 4000 νοσηλευτών.

    «Σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ πρέπει να αντιστοιχούν 6 νοσηλευτές στη λίστα βαρδιών. Αυτό στη χώρα μας δεν το έχουμε καταφέρει ποτέ. Στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμβιβαστικής λύσης είχαμε ζητήσει για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ τρεις νοσηλευτές στη λίστα που κάνει βάρδιες. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες μονάδες δουλεύουν με μία πολύ μικρότερη αναλογία. Ελπίζουμε με την εκπαίδευση των νοσηλευτών να φτάσουμε το 1 προς 3 και ενδεχομένως αργότερα να ξεπεράσουμε και αυτή την αναλογία», σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

    Σύμφωνα με την ίδια, κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ πανελλαδικά 217 περιστατικά, μέσης ηλικίας 65 ετών, καταγράφοντας μία θνητότητα της τάξεως του 40%. Την ίδια στιγμή χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας, όπως ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν θνητότητα έως και 90%.

    «Έχουμε εξασφαλίσει την ποιότητα στην παρεχόμενη φροντίδα των ασθενών στις ΜΕΘ, έχουμε καθορίσει ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας τους, έχουμε θέσει προτεραιότητες σε ότι αφορά τις εισαγωγές στη μονάδα και έχουμε εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν και γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας δεν θα βρεθούμε πάλι να κλείνουμε κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει δεσμευτεί ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχουν διαθέσιμες 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό πενταετούς εκπαίδευσης και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ