ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τρομακτικά τα νούμερα της τελευταίας εβδομάδας – 696 νεκροί σε 7 μέρες

  • NewsRoom


Ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα νούμερα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, διατηρώντας έντονο των προβληματισμό πολιτών, ειδικών και κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, χθες οι νεκροί έφτασαν τους 121 για πρώτη φορά στην χώρα μας, ενώ συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους 696 άνθρωποι από τον κορονοϊό.

Οι αριθμοί αυτοί δεν επιτρέπουν ακόμη στους ειδικούς να κάνουν λόγο για χαλάρωση των μέτρων, τουλάχιστον για τα επόμενα 24ωρα. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, οι ροές ασθενών δεν σταματούν. Γιατροί και νοσηλευτές αναζητούν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε περιφέρειες που ακόμη αντέχουν.

Καθημερινά, ασθενείς από τη δυτική Μακεδονία μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Πατρών, ενώ και από τη Θεσσαλία διακομίζονται περιστατικά στη Νότια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες μέρες να έχουμε αεροδιακομιδές προς την Αθήνα.

Στο νοσοκομείο της Δράμας, 130 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη, με 12 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές δεν εμφανίζουν την αναμενόμενη μείωση και η πόλη θρηνεί δεκάδες θύματα. Πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε όμορους νομούς. Περίπου 70 άνθρωποι νοσηλεύονται σε όμορα νοσοκομεία της περιοχής. Ήδη στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν σημειωθεί 70 νεκροί και περίπου 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη σε γειτονικά νοσοκομεία.

Στα Γιαννιτσά η κλινική είναι γεμάτη με 100 ασθενείς όπως η μονάδα εντατικής. Ανάλογη η κατάσταση και στην Έδεσσα όπου νοσηλεύονται 93 άτομα. Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Βόλος καθώς στο δεύτερο κύμα 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της πόλης. Η Λάρισα καθημερινά δίνει μεγάλο αριθμό μολύνσεων και οι ροές στα νοσοκομεία έχουν φέρει στα όρια του εμφράγματος το σύστημα. Η πίεση που δέχονται πλέον τα νοσοκομεία της Αχαΐας, οφείλεται στα περιστατικά που δέχονται από την υπόλοιπη χώρα.

Τα σενάρια για την άρση του lockdown

«Φωτιά» έχει πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 14 του μήνα.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε άρση του lockdown, όποτε και αν αυτή έρθει, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις των ειδικών πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ξανά η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες, από την πλευρά του, υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως συνέπεια να μην γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έγινε και με το περασμένο Πάσχα.

Τη σκυτάλη των προειδοποιήσεων πήρε ο Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος τονίζει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε», είπε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του».

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Παγώνη: «Περιμένουμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων σε 10 μέρες»

Κώδωνας κινδύνου από τον διευθυντή ΜΕΘ του Παπανικολάου: «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα, το τρίτο κύμα θα είναι φοβερό»

Lockdown: Ανησυχία για την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα – Τι σενάρια παίζουν για την άρση των μέτρων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ