• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Στην Ξάνθη το πρώτο «drive through testing» της χώρας


    Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του πρώτου «drive through testing» στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Το «drive through testing», που αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας, αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιτρέποντας τους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους.

    Όπως τονίστηκε, με τη μέθοδο αυτή, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους , σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, βρέθηκε στην Ξάνθη το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να δει και να συντονίσει από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης.

    Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν τεστ καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ και μετά το πέρας του προγράμματος θα παραμείνει μόνιμα στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

    «Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν να εξεταστούν στο πρώτο drive through testing της χώρας. Είμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ, προκειμένου να βοηθήσουμε την περιοχή να επανέλθει σε μια κανονικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κος Αρκουμανέας.

    Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες-εκτός λοίμωξης COVID-19.

    Λειτουργία drive-intesting προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- ECDC (25/3/2020) ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling) και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και στη Νότιο Κορέα.

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υλοποιεί αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ) με την συνδρομή της Ευρωπαικής Ένωσης, με Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) κατάλληλα στελεχωμένες και ήδη περισσότερα από 250 οχήματα με εκπαιδευμένα στελέχη, δραστηριοποιούνται σε όλη την Επικράτεια με σκοπό τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19,  χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Οι κινητές αυτές μονάδες συνδράμουν σημαντικά στον εργαστηριακό έλεγχο και την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου COVD-19.

     



    ΣΧΟΛΙΑ