• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: «Μαύρος» Σεπτέμβρης για τη χώρα, με 6.310 κρούσματα και 100 θύματα

    • NewsRoom


    Ραγδαία εξελίσσεται κατά τον τελευταίο μήνα η επιδημία κορονοϊού στη χώρα, με τα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να έχουν “χτυπήσει” κόκκινο.

    Είναι ενδεικτικό ότι το Σεπτέμβριο, έχει καταγραφεί νέο ρεκόρ θανάτων, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί 100 θύματα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Απρίλιο με 91.

    Μάλιστα, οι 9 εξ αυτών σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 366.

    Κατά την ίδια περίοδο, βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ (24/09), καταγράφηκαν 6.310 κρούσματα με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να παραμένει σε υψηλότερα των 300 επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης.

    Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις, με τον τελευταίο μήνα να έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας επίσης σε επίπεδα… Απριλίου.

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα έχει ήδη «μετρήσει» 1.355 κρούσματα.

    Το σύστημα Υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, κυρίως στο λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-Covid βρίσκεται στο 60%. Χθες, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που προορίζονταν για περιστατικά πλην Covid-19, ώστε να μετατραπούν και αυτές σε κλίνες για ασθενείς που νοσούν βαριά με κορονοϊό.

    Ειδικά για το ζήτημα ενίσχυσης των ΜΕΘ, προκειμένου να ανταπεξέλθει το σύστημα στις αυξημένες ανάγκες, χθες Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

    Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την κατάσταση “πολύ κρίσιμη”, κυρίως στην Αττική, γεγονός που οδήγησε και στη λήψη δύο δεσμών περιοριστικών μέτρων την περασμένη εβδομάδα.

    Το επόμενο βήμα θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων, η οποία εκτιμάται ότι θα φανεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  κατ’ αρχάς, από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων και σε δεύτερο χρόνο από την πίεση στο σύστημα υγείας.

    Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του κλιμακωτού σχεδιασμού της. Τα μέτρα που συζητιούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία, με χρονικό ορόσημο τη στιγμή που θα διπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στις ΜΕΘ.

    Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 η καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, «αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στις ΜΕΘ ειναι 73 κι αν φτάσουν τους 150, τα τακτικά χειρουργεία θα σταματήσουν».

    Το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Αττική παραμένει ανοιχτό, αλλά μόνο ως ύστατο μέτρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ», σημείωσε.

    Σήμερα, Πέμπτη, στις 15:00 μετά το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας ενημέρωσαν τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ