• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα στη Γαλλία θα αφορά τα περισσότερα νέα κρούσματα

    Σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ για αύριο Δευτέρα


    Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, που είναι υψηλά μεταδιδόμενη, πιθανόν να αφορά τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα στη Γαλλία από αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν.

    Όπως είπε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η παραλλαγή αυτή αφορά σήμερα σχεδόν το 50% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

    Νέο εμβόλιο κατά της Δέλτα

    Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο. Στην ουσία πρόκειται για μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

    Οι δύο εταιρείες -που θα είναι οι πρώτες οι οποίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής- θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.

    Παράλληλα, ανέφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους. Η έξτρα δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της μετάλλαξης Βήτα («νοτιοαφρικανικής») κατά πέντε έως δέκα φορές.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους η FDA και το CDC των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

    Διαβάστε επίσης:

    Pfizer/BioNTech: Σχεδιάζουν τρίτη ενισχυτική δόση, αλλά και νέο εμβόλιο ειδικά κατά της παραλλαγής Δέλτα

    ΕΚΠΑ: 10 συστάσεις για την προστασία μας από τον κορονοϊό

    Κορονοϊός: Στο 91,2% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Soberana 2 της Κούβας μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης



    ΣΧΟΛΙΑ