• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Νέα δεδομένα – Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζουν συμπτώματα

    • NewsRoom


    «Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο» δήλωσε ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τη Δευτέρα (9/03/2020), αναφερόμενος στην εξάπλωση του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2) στη χώρα.

    Με τα τέσσερα πρώτα κρούσματα από μη σαφή πηγή να έχουν ήδη ανακοινωθεί, είναι προφανές ότι ο ιός έχει ήδη αρχίσει να «ξεφεύγει» από τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο βάσει της εμπειρίας από τις άλλες χώρες.

    Με βάση τα νέα δεδομένα, οποιοσδήποτε έχει «ύποπτα» συμπτώματα, μπορεί δυνητικά να έχει προσβληθεί από τον ιό, ανεξάρτητα από το αν έχει ταξιδέψει σε «υψηλού κινδύνου» χώρα ή αν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

    Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να περιοριστεί ή να καθυστερήσει η περαιτέρω διασπορά του ιού κατά το δυνατό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η περίοδος δραστηριότητας της εποχικής γρίπης και να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα δημιουργήσει η επιδημία του νέου κοροναϊού.

    Οι επιστήμονες εικάζουν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας προς το τέλος της άνοιξης αλλά και των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα, η δραστηριότητα του ιού ενδέχεται να ανασταλεί και αυτό είναι άλλος ένας λόγος που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιβράδυνση της διασποράς, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις. Εντούτοις, αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, καθώς η ανθρωπότητα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο κοροναϊό και η συμπεριφορά του είναι εν πολλοίς άγνωστη.

    Κομβικής σημασίας και σε αυτό το σημείο της επιδημίας είναι η ατομική ευθύνη των πολιτών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ανθρώπινο τείχος προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.  Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν τα άτομα άνω των 70 ετών καθώς και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

    Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα να ακολουθούν τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Οι συστάσεις

    Η συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

    Οι ειδικοί συνιστούν απομόνωση στο σπίτι στα άτομα που εμφανίζουν πυρετό και βήχα (τα δύο κύρια συμπτώματα του νέου ιού) και αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε σοβαρότερες καταστάσεις (υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πόνος στο στήθος).

    Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει, επίσης, να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών (με αλκοολούχο αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι) και η κάλυψη της μύτης και του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος με το εσωτερικό του αγκώνα, έτσι ώστε να μην μεταδοθεί η νόσος και σε άλλους.

    Επειδή τα ασυμπτωματικά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό δεν είναι γνωστά, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών για όλους τους πολίτες, όπως και η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

    Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εάν έχει :

    Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

    ΚΑΙ

    Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

    • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

    ή

    • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως Κίνα,  Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

    Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

    Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

    Σημειώνεται ότι από τις 07.03.2020 ο ΕΟΔΥ έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ