• Κοινωνία

    Στα 84 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 84.

    Από τα 84 συνολικά κρούσματα, 81 είναι Έλληνες και 3 άλλης εθνικότητας. Για τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί η συσχέτισή τους με άλλο κρούσμα.

    Από τους 84 οι 27 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με πιο σοβαρό το περιστατικό του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

    Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και των ηλικιωμένων.

    «Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασής της εισηγήθηκε τα κατωτέρω μέτρα:

    1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό,  σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
    Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

    Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ  για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα,  έως και 30 Ιουνίου 2020.

    1. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
    2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
    3. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

    “Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη,  περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων, όπως αυτά τα 4 που ανέφερα, για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.

    Στόχος μας, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες  μπορούμε. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες”, σημείωσε ο κος Τσιόδρας.



    ΣΧΟΛΙΑ