ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Πόσο θα διαρκέσει η επιδημία – Η εκτίμηση των επιστημόνων

  • NewsRoom


Δεν προβλέπεται σύντομη η εξάλειψη του νέου κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα καθώς, όπως εκτιμούν οι ειδικοί επιδημιολόγοι είναι πιθανό να προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και να διαρκέσει για πολλούς μήνες.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι κατέστησαν σαφές ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων συγκριτικά με προηγούμενες επιδημίες, όμως είναι μια δύσκολη αποστολή καθώς πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλον προτού εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Την υπόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κινεζικές αρχές, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμη πράγμα που εντείνει τις ανησυχίες.

Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης. Υπενθυμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18.

Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί.

«Φαίνεται να μοιάζει με τον Sars ολοένα και πιο πολύ», δήλωσε ο Φίσμαν. «Ο Sars ήταν ελέγξιμος, οπότε ελπίζουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό (τον κοροναϊό), όμως δεν θα γνωρίζουμε παρά σε μερικές εβδομάδες».

«Θα χρειαστούν εβδομάδες, πιθανόν μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από 4.000 στην Κίνα και περίπου 50 σε άλλες χώρες.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα όμως, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Northeastern, είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερος από 25.000, δήλωσε ο Βεσπινιάνι. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησαν από την πλευρά τους ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 40.000.

«Είναι εύκολο να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, μόνο στην Ουχάν», πρόσθεσε ο Βεσπινιάνι. «Αν μολυνθούν και άλλες πόλεις, οι αριθμοί θα αυξηθούν πάρα πολύ».

Υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης

Ο φονικός ιός ο οποίος μέχρι τώρα έχει προσβάλλει περισσότερους από 4000 ανθρώπου στην Κίνα και έχει προκαλέσει 106 επιβεβαιωμένους θανάτους, έχει φύγει από τα σύνορα της Κίνας και επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην Ευρώπη, με τα πρώτα να συναντώνται στη Γαλλία.

Χθες βρέθηκε και στην Γερμανία το πρώτο κρούσμα με ασθενή, με την επιδημία να έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλες τις ηπείρους.

Η χώρα που πρώτη εμφάνισε κρούσμα του κοροναϊού και εκεί άρχισε να γίνεται αισθητή η επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αποτέλεσε την πρώτη χώρα που μετά τις χώρες της ανατολικής Ασίας, πέρασε τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από τότε ο ιός κάνει την εμφάνισή του σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο με την Αυστραλία να είναι η τελευταία χώρα που επλήγη από τον ιό και την Τουρκία να έχει σημάνει συναγερμός για ύποπτα κρούσματα.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.


ΣΧΟΛΙΑ