• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «υψηλό» τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε διεθνές επίπεδο

    • NewsRoom


    «Υψηλό» και όχι «μέτριο» είναι το μέγεθος απειλής σε διεθνές επίπεδο του νέου κοροναϊού σύμφωνα με νέα, διορθωμένη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

    Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

    «Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

    «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.

    Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο δεν έχει αλλάξει: πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

    «Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

    Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

    Πρώτος θάνατος από κοροναϊό στο Πεκίνο

    Τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο που οφείλεται στον νέο κινεζικό ιό κατέγραψαν σήμερα οι Αρχές του Πεκίνου, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

    Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV.

    Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Σε συναγερμό η Τουρκία για ύποπτα κρούσματα

    Όπως μεταδίδει το CNNTurk, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

    Τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα πως συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα μετέβησαν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας.

    Οι Κινέζοι νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες.

    Από την πλευρά της, η τουρκική διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις, χωρίς να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ