• ΥΓΕΙΑ

    «Κόντρα» φαρμακοποιών-ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Σύσκεψη στο υπ. Υγείας

    • Έφη Τσιβίκα
    φαρμακείο


    Σε ασυμφωνία βρίσκονται τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με αυτά των φαρμακοποιών, αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

    Οι μεγαλύτεροι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας κάνουν λόγο για τραγικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά, που μπορεί να φτάνουν και τα 400 φάρμακα, εντούτοις, τόσο ο ΕΟΦ όσο και ο  υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρουν ότι πρόκειται για μόλις 27 φαρμακευτικά προϊόντα.

    «Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

    Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών», αναφέρει ο ΕΟΦ.

    Ειδικότερα, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη.

    Παράλληλα, ο ΕΟΦ, επισημαίνει ότι ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

    Τα παραπάνω στοιχεία επικαλέστηκε και ο υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο κος Κικίλιας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των παράλληλων εξαγωγών, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους περιστατικά θα ελεγχθούν και θα παταχθούν από τον ΕΟΦ, με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας.

    Επιμένουν οι φαρμακοποιοί

    Παρότι οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), μιλά για 400 συνολικά ελλείποντα φάρμακα, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζήτησε σύσκεψη για το θέμα, η οποία αναμένεται να  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας.

    «Είναι προφανές ότι ο υπουργός Υγείας  δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα  τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται  ασθενείς και φαρμακοποιοί», αναφέρει ο ΠΦΣ.

    Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας,  ο ΠΦΣ, θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλείποντα φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο, την οποία έχει ήδη ζητήσει ο υπουργός και θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος,  στις  οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση  του φαρμάκου.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ