• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης – Χαρδαλιάς: Με προτεραιότητα η χορήγηση του εμβολίου στα τέλη του 2020 – Δεν κρύβουμε κρούσματα

    • NewsRoom
    Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, δήλωσε σήμερα Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. «Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η υπουργός Άμυνας Χελένα Καρέιρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου την αποστολή στην Ουκρανία «γιλέκων, κράνων, γυαλιών νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδων, πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων» και «αυτόματων τυφεκίων G3». Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι κήρυξε «personae non gratae» δέκα εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας «των οποίων οι δραστηριότητες ήταν αντίθετες με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Λάβαμε τη σωστή απόφαση», εξήγησε ο Πορτογάλος υπουργός, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν «δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια» και «το διπλωματικό τους καθεστώς». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Τετρακόσιες επιπλέον προσλήψεις στα νοσοκομεία, διαφόρων ειδικοτήτων, ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Επίσης, ανακοίνωσε το άνοιγμα 50 νέων ΜΕΘ, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη 1.650 νοσηλευτών.

    Ακόμη ανέφερε ότι αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα.

    Αναφορικά με τα τεστ είπε ότι τον Μάρτιο γίνονταν 400 ημερησίως, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τα 12.000 ημερησίως.

    Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα στα τέλη του 2020, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σχέδιο προτεραιοποίησης για το ποιοι θα το κάνουν πρώτοι.

    Ο υφυπουργός διέψευσε ότι αποκρύπτονται κρούσματα.

    Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στην χώρα παρατηρείται μια αύξηση σε κρούσματα και θανάτους, αλλά η χώρα διατηρεί καλό επιδημιολογικό επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Δεν υπάρχει λόγος πανικού στην Πάρο και στην Αντίπαρο, υπάρχουν κρούσματα, αλλά είναι περιορισμένα στα σπίτια τους όπως και οι επαφές τους, σημείωσε.

    Η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο, πρόσθεσε.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν ειδικά πρωτόκολλα για την επιστροφή σε χώρους εργασίας, ενώ υπάρχει ειδική προετοιμασία για την επιστροφή στα σχολεία.

    Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

    «Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

    «Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Αναφορικά με καταγγελίες περί αδήλωτων κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς το αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια».



    ΣΧΟΛΙΑ