• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης στο mononews: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στο self testing μετά από μαθητές και εκπαιδευτικούς

    Βασίλης Κοντοζαμάνης

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Τις ομάδες του πληθυσμού που θα προτεραιοποιηθούν στη διενέργεια του self testing ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του mononews, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής (9/4).

    Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tets από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια και αναφέρθηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα στην προμήθειά τους, μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μέχρι να διατεθούν στο γενικό πληθυσμό.

    “Υπάρχει σχεδιασμός που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων, που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test. Και ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στο μέρος βέβαια που η εστίαση είναι ανοιχτή. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στο γενικό πληθυσμό», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, ορισμένες από τις παραπάνω επαγγελματικές κατηγορίες ενδέχεται να υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

    «Σε ό,τι αφορά στις επαγγελματικές κατηγορίες που θα είναι υποχρεωτικό το self test, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, άλλωστε, θα πρέπει να υπάρξει και η γνώμη της επιτροπής των ειδικών, προτού προβούμε σε μία τέτοια απόφαση. Όσον αφορά το self test στις υπόλοιπες κατηγορίες, δεν θα είναι όπως στα σχολεία δύο φορές την εβδομάδα, αλλά μία όπως έχουμε πει εξαρχής. Και στα σχολεία θα είναι δύο φορές τώρα στην αρχή, έτσι ώστε με ασφάλεια να οδηγηθούν οι μαθητές και το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες και κυρίως μέχρι το Πάσχα», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του σχεδιασμού που έχει ανακοινωθεί, μετά τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα ακολουθήσει η διάθεση στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών (18-67 ετών), με τις προτεραιότητες βεβαίως που ανακοινώθηκαν και, τέλος, στους άνω των 67 ετών, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

    Τα self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, συμπληρωματικό, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων και στόχος είναι τα τεστ αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες το συντομότερο δυνατό. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα είναι απρόσκοπτη, έχουμε ήδη προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, για την προμήθεια ακόμη 10 εκατ. self tests, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν”, τόνισε απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

     



    ΣΧΟΛΙΑ