• ΥΓΕΙΑ

  Κοντοζαμάνης για self-test: Ο διαγωνισμός προέβλεπε ρητά ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες

  • NewsRoom
  Βασίλης Κοντοζαμάνης

  Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


  Απάντηση στη γκρίνια των φαρμακοποιών για το γεγονός πως η πρώτη παρτίδα των self test που έφτασε στα φαρμακεία περιέχει πακέτα των 25 τεμαχίων και όχι του ενός, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο διαγωνισμός για τα self-test προέβλεπε ρητά ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες και τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση είναι σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων.

  Όπως διευκρινίζει, οι επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

  Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη:

  «Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης -ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test- και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

  Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

  Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

  Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».  ΣΧΟΛΙΑ