• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά τα self tests – Ποιοι ενδέχεται να λάβουν προτεραιότητα

    Από την κοινή ενημέρωση του Βασίλη Κοντοζαμάνη και του Νίκου Χαρδαλιά


    Υποχρεωτικό θα είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ  (self test) για μια κατηγορία επαγγελμάτων όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα είναι υποχρεωτικό στους εργαζόμενους στον τομέα της ακτοπλοΐας, της ναυτιλίας, του λιανικού εμπορίου, των επιχειρήσεων εστίασης, τον τουρισμό, την μεταποίηση και τα δικαστήρια. Επίσης θα είναι υποχρεωτικό στα σχολεία για μαθητές και καθηγητές.

    Αντίθετα στις υπόλοιπες κατηγορίες θα είναι εθελοντικό.

    Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα λειτουργούν συμπληρωματικά στους στοχευμένους και τυχαίους ελέγχους και τον εμβολιασμό. Τα τεστ θα είναι είτε ρινικά  είτε σάλιου, ενώ θα είναι στη διάθεση των πολιτών από τις αρχές Απριλίου. Κάθε ένας θα μπορεί να λαμβάνει ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα, για διάστημα 2 μηνών. Σε περίπτωση θετικού τεστ κάποιος πολίτης θα μπορεί να κάνει δωρεάν επιβεβαιωτικό rapid test σε δημόσιες δομές υγείας. Επίσης θα μπορεί να δηλώνει το αποτέλεσμα στο selfingtest.gov.gr.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη εξετάζεται τις πρώτες ημέρες να δοθεί  προτεραιότητα στη λήψη των τεστ στους πολίτες κάτω των 67 ετών.

    Οι λεπτομέρειες για το τι θα γίνεται σε περίπτωση θετικού τεστ θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως το θετικό τεστ θα διασφαλίζει την παροχή άδειας για τους εργαζόμενους ή την δικαιολογημένη απουσία για τους μαθητές.

    Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης,  τόνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από τα ένα τεστ εγγυμοσύνης ενώ η δειγματοληψία είναι πολύ εύκολα εφικτή και έχει μεγάλη αξιοπιστία.



    ΣΧΟΛΙΑ