• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης: Ανταπόκριση ιδιωτικών κέντρων για να συμβάλουν στον εμβολιασμό εφόσον χρειαστεί

    • NewsRoom
    Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, δήλωσε σήμερα Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. «Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η υπουργός Άμυνας Χελένα Καρέιρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου την αποστολή στην Ουκρανία «γιλέκων, κράνων, γυαλιών νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδων, πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων» και «αυτόματων τυφεκίων G3». Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι κήρυξε «personae non gratae» δέκα εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας «των οποίων οι δραστηριότητες ήταν αντίθετες με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Λάβαμε τη σωστή απόφαση», εξήγησε ο Πορτογάλος υπουργός, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν «δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια» και «το διπλωματικό τους καθεστώς». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτή απαιτηθεί, στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, στην αποψινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας.

    «Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση που απευθύναμε στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ορισμένα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις, να συμβάλλουν στον εμβολιασμό», είπε. Όπως επανέλαβε, ήδη έχουν σχεδιαστεί 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία, εφόσον συμμετάσχουν και ιδιώτες, θα αυξηθούν.

    Ο στόχος, υπενθύμισε, είναι να γίνονται δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα, αλλά η επίτευξη του –προσέθεσε- θα εξαρτηθεί από την παράδοση των δόσεων στη χώρα μας. Σε ερώτηση για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματικότητα θα αναδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήδη βλέπουμε την εμπειρία από άλλες χώρες».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και διευκρίνισε ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν θα υπάρξει, για να δύναται ένας δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο παρατήρησε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών του και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει όλους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και απαραίτητο.

    «Η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου σε σχέση με τον αριθμό θανάτων που καταγράφονται από την πανδημία, όμως δεν είναι αυτός ένας αριθμός που πρέπει να μπαίνει τώρα στο τραπέζι», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Όσον αφορά τα τεστ, είπε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται περιοδικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα, σε τροφίμους σε γηροκομεία, όπου και εκεί εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. «Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν εξετάζονται ασυμπτωματικοί, αυτό γίνεται μόνο στο πλαίσιο επιδημιολογικού ελέγχου», προσέθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: 1.395 νέα κρούσματα και 102 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Η γεωγραφική κατανομή

    Ο ΑΔΜΗΕ δωρίζει εξοπλισμό αξίας €250.000 στις κλινικές Covid-19 του ΑΧΕΠΑ

    Κορονοϊός: Γιατί AstraZeneca και Ρωσία θα συνδυάσουν τα εμβόλιά τους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ