• ΥΓΕΙΑ

    Κλειστά από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα – «Πόλεμος» με τον ΕΟΠΥΥ


    Προειδοποιητικό «λουκέτο» βάζουν από σήμερα και για τρεις ημέρες (23, 24 και 25/5) όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας, τα πολυϊατρεία αλλά και οι μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων.

    Τα τρία 24 ώρα, κατά τα οποία θα παραμείνουν κλειστές όλες οι μονάδες της χώρας, είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν, καθώς αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα.

    “Αιχμή του δόρατος” αποτελούν οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back) που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ, ποσά που αγγίζουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται σε χρεωκοπία.

    «Λάδι στη φωτιά», έριξε και το άρθρο 6 του τελευταία τροποποιημένου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, καταργώντας πλήρως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται ο αντίστοιχος προϋπολογισμός.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο στα κοινωνικά δίκτυα για “προεκλογικά παιχνίδια”, ενώ επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος.

    ΕΟΠΥΥ: Προσπαθούμε να βρούμε λύση

    Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αλλά και σχετικής επιστολής που απέστειλαν οι Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα (Διαγνωστικά Κέντρα) προς τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού έκανε λόγο για «εκβιασμό» εκ μέρους των διαγνωστικών κέντρων, τονίζοντας ότι από την πλευρά του γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Παράλληλα, προειδοποίησε για τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ που αποφέρει η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρόχων.

    «Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

    Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας», αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

    Διαγνωστικά: Κατάπτυστη η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία εξέφρασε την αγανάκτησή της, χαρακτηρίζοντάς την «κατάπτυστη».

    Όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ «επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση που έχει προκηρυχτεί».

    Η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

    «Διευκρινίζουμε ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23-25 Μαΐου 2019.

    Θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική και επιστημονική επιβίωση του ιατρικού κλάδου και τη διασφάλιση αξιόπιστων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή», αναφέρει η μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Επιτροπής.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ