• ΥΓΕΙΑ

    Κυστική Ίνωση: Έναρξη προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης σε σωτήρια θεραπεία

    • NewsRoom
    αναπνευστικά προβλήματα


    Την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ικανοποιώντας ένα πάγιο και ζωτικής σημασίας αίτημα των πασχόντων.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

    «Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση.

    Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ.

    Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση.

    Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

    Ικανοποίηση των ασθενών

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την έναρξη του προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης Ασθενών στην Ελλάδα εξέφρασε ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση.
    Η νέα θεραπεία, η οποία απευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της ινοκυστικής κοινότητας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκου (FDA) και αναμένεται η έγκρισή της και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).

    «Η συνεργασία και οι επαφές των αρμοδίων φορέων όλο αυτό το διάστημα, έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την πρώιμη πρόσβαση του φαρμάκου σε ασθενείς, που το έχουν ανάγκη και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από τα συμπτώματα της νόσου», επισημαίνει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, και προσθέτει: «Η έγκριση του φαρμάκου αυτού στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ήταν μία πραγματική ανάσα ζωής και ελπίδα για τους περισσότερους ασθενείς. Για το λόγο αυτό, ξεκινήσαμε άμεσα τις ενέργειες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στο φάρμακο όσο το δυνατόν συντομότερα σε όλους τους ασθενείς και πολύ περισσότερο σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όπως είχα αναφέρει και σε συνέντευξη σε δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι πριν λίγες μέρες, όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζαμε τις προσπάθειες του ΕΟΦ και της εταιρείας για την παροχή του φαρμάκου σε ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία. Ήλπιζα πραγματικά ότι θα δίνονταν λύση, παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω του νέου κορωνοϊού, καθώς στη συνάντηση που είχαμε στον ΕΟΦ, ιδιαίτερα θετική υπήρξε η διάθεση και ανταπόκριση των υπευθύνων του ΕΟΦ», αναφέρει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση (https://www.cfathess.gr/).
    Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς, τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Δημήτρη Φιλίππου, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική, όπως και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή αυτή έκβαση, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

    «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που ευοδώθηκαν οι προσδοκίες μας, όμως οι προσπάθειές μας δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν εδώ! Μέλημά μας είναι όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο αυτό, όταν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και ευελπιστούμε να έχουμε και πάλι την ίδια αντιμετώπιση και αρωγή των φορέων» καταλήγει η κυρία Πρεφτίτση.



    ΣΧΟΛΙΑ