• ΥΓΕΙΑ

    Επί ποδός η Κομισιόν για το εμβόλιο της AstraZeneca

    • NewsRoom
    Στέλλα Κυριακίδου

    Στέλλα Κυριακίδου (EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL)


    Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται η Κομισιόν, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την παραδοχή αξιωματούχου του Οργανισμού ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και θρομβώσεων.

    «Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη», ανέφερε στην ανάρτησή της η Ευρωπαία Επίτροπος.

    Σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

    Για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων κάνει λόγο ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero.

    Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ακόμη ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ.

    Συγκεκριμένα, ο Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero:

    «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

    Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι είναι ολοένα δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

    Σ’ αυτή τη φάση, η διαδικασία αξιολόγησης του ΕΜΑ «απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε, προσθέτοντας πως στη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια [για τη χρήση του εμβολίου] όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».

    Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, π.χ. «οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», επειδή τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις στις ηλικίες 50-60, αλλά και σε άντρες, περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη».

    «Πολλοί», κατέληξε ο Καβαλέρι, «περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό»… «Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα, δηλώνοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς».

    Διαβάστε επίσης:

    Κορονοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων νεκρών από την πανδημία

    Παραδοχή από αξιωματούχο του EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

    Πόσοι έχουν ακυρώσει εμβολιασμό με AstraZeneca στην Ελλάδα – Τι απαντούν οι επιστήμονες



    ΣΧΟΛΙΑ