• ΥΓΕΙΑ

    Καισαρική τομή: Τριπλάσιος ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

    καισαρική


    Ο τοκετός με καισαρική τομή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για τη μητέρα, σε σύγκριση με τον φυσιολογικό τοκετό, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

    «Η καισαρική τομή είναι μια χρήσιμη παρέμβαση για τις μητέρες και τα νεογνά σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες γεννούν με αυτήν την μέθοδο. Το φάσμα των ενδείξεων φαίνεται ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά, με τους περισσότερους τοκετούς με καισαρική τομή να εκτελούνται για αμφισβητήσιμες πιθανότατα ιατρικές ενδείξεις. Η αύξηση αυτή απαιτεί αξιολόγηση των δυνητικών δυσμενών επιπτώσεών της για την υγεία των μητέρων και των νεογνών», γράφουν οι ερευνητές.

    Όπως εξηγούν, παρόλο που υπάρχουν μελέτες παρατήρησης για τον τοκετό με καισαρική τομή, τα αποτελέσματα ενδέχεται να επηρεάζονται (ή ακόμα και να συγχέονται) από την κατάσταση της υγείας της μητέρας που απαιτεί την καισαρική και όχι από την ίδια τη χειρουργική διαδικασία.

    Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως οι καισαρικές, σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα, οι Γάλλοι ερευνητές, συνέκριναν 1444 γυναίκες που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές μετά τον τοκετό με καισαρική τομή, με 3464 στις οποίες δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές, σε 6 γαλλικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, έλεγξαν για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα και εξαίρεσαν τις γυναίκες με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μεταξύ των γυναικών που γέννησαν με καισαρική, ανεξάρτητα από το αν η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ειδικά για γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών ήταν περίπου 1,5 φορές περισσότερες από εκείνες των γυναικών που είχαν φυσιολογικό τοκετό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες άνω των 35 ετών ήταν σχεδόν διπλάσιο. Η πιο σοβαρή επιπλοκή ήταν η αιμορραγία μετά τον τοκετό (η ικανότητα της μήτρας να συστέλλεται μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία).

    «Τα αποτελέσματά μας θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές ορισμένων μαιευτήρων, που διενεργούν καισαρικές τομές λόγω της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας, ίσως με την σκέψη ότι πιθανώς δεν θα υπάρξουν μελλοντικές εγκυμοσύνες. Η πρακτική αυτή πρέπει να τροποποιηθεί για να αποφευχθεί η άσκοπη έκθεση γυναικών ηλικίας άνω των 35 ετών σε κίνδυνο σοβαρής οξείας νοσηρότητας», αναφέρει η Δρ Diane Korb, μαιευτήρας και επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Robert Debre και στο INSERM, στο Παρίσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι 40, τι 50…: Ίδιος ο κίνδυνος επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι καισαρικές έχουν σχεδόν διπλασιασθεί διεθνώς από το 2000

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μελέτη για τον έλεγχο των καισαρικών από τους μαιευτήρες – γυναικολόγους



    ΣΧΟΛΙΑ