• ΥΓΕΙΑ

    Και οι άνδρες παθαίνουν κατάθλιψη μετά το σεξ


    Μια νέα έρευνα, από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι άνδρες υποφέρουν από μετασυνουσιακή δυσφορία, με συναισθήματα θλίψης, κλάμα ή ευερεθιστότητα να «συνοδεύουν» το σεξ, ανεξάρτητα απ’ το αν ήταν καλό ή όχι.

    Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς ενώ η διαταραχή είχε αναγνωρισθεί στις γυναίκες, δεν υπήρχαν μέχρι τώρα έρευνες που να την εντοπίζουν και στους άνδρες.

    Η νέα μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα μιας διεθνούς ανώνυμης ηλεκτρονικής έρευνας σε 1.208 άνδρες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία και αλλού.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 41% των  συμμετεχόντων είχαν βιώσει μετασυνουσιακή δυσφορία στη διάρκεια της ζωής τους, με το 20 % αυτών να δηλώνουν ότι την είχαν βιώσει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί απ’ αυτούς ανέφεραν ότι μετά το σεξ δεν ήθελαν να τους αγγίξει κανείς και επιθυμούσαν να μείνουν μόνοι, άλλοι αισθάνονταν ανικανοποίητοι, δυσαρεστημένοι, ενοχλημένοι και πολύ νευρικοί, άλλοι το μόνο που ήθελαν πραγματικά ήταν να αφήσουν πίσω τους ότι είχε συμβεί και να ξεχάσουν όλα αυτά στα οποία συμμετείχαν, ενώ κάποιοι δήλωσαν ότι ένιωσαν άδειοι.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής Robert Schweitzer, από τη Σχολή Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εμπειρία του σεξ στους άνδρες μπορεί να είναι πολύ πιο ποικίλη και πολύπλοκη από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν μελλοντικές θεραπείες και να συμβάλλουν σε έναν πιο ανοικτό διάλογο για την ανδρική σεξουαλική εμπειρία.

    «Πιστεύεται ότι άντρες και γυναίκες συνήθως βιώνουν μια σειρά θετικών συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης και χαλάρωσης αμέσως μετά από μια συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα.

    Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες, σχετικά με την εμπειρία μετασυνουσιακής δυσφοροίας στις γυναίκες, έδειξαν ότι ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών βίωνε τη διαταραχή, σε τακτική βάση.

    Οι αιτίες δεν έχουν διευκρινιστεί. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι, και για τα δύο φύλα, οι λόγοι είναι πολυπαραγοντικοί, συμπεριλαμβανομένων τόσο βιολογικών όσο και ψυχολογικών παραγόντων», δήλωσε ο ίδιος.

    Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει αποδειχθεί ότι τα ζευγάρια που μιλάνε, φιλιούνται και αγκαλιάζονται μετά το σεξ αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το σεξ και από τη σχέση, αποδεικνύοντας ότι η φάση αυτή είναι σημαντική για τη διασύνδεση και την οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού.

    Η αρνητική συναισθηματική κατάσταση μετά το σεξ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο ίδιο το άτομο και στον/την σύντροφό του, να διαταράξει σημαντικές διαδικασίες της σχέσης, να συμβάλει στο άγχος και τη σύγκρουση και να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργικότητα και τη λειτουργικότητα της σχέσης.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Journal of Sex & Marital Therapy.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μετασυνουσιακή δυσφορία: Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την… κατάθλιψη μετά το σεξ

       

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ξηρός καρπός που βελτιώνει το σπέρμα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες



    ΣΧΟΛΙΑ