• ΥΓΕΙΑ

    Καθυστερήσεις ετών μέχρι να φτάσουν τα ογκολογικά φάρμακα στους Ευρωπαίους ασθενείς

    • Έφη Τσιβίκα


    Η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει αυξήσει σημαντικά τις επιλογές σε ό,τι αφορά τα ογκολογικά φάρμακα, εντούτοις, η χρονοβόρα ελεγκτική και εγκριτική διαδικασία στην Ευρώπη συχνά προκαλεί καθυστερήσεις ετών μέχρι οι  ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά, καταδεικνύει έκθεση του  Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου της Βρετανίας (ICR).

    Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο μέσος χρόνος από την έναρξη ανάπτυξης του φαρμάκου ή την κλινική δοκιμή Φάσης I, μέχρι τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ανήλθε στα 9,1 έτη  κατά την επταετία 2009 – 2016, από τα 7,8 κατά την περίοδο 2000 – 2008.

    Διαπιστώθηκαν, επίσης, μεγάλες διαφορές στα ποσοστά ανάπτυξης νέων ογκολογικών φαρμάκων για διάφορους τύπους νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι  κατά την περίοδο 2000 – 2016, κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη 15 φάρμακα για καρκίνο του μαστού, εντούτοις δεν έλαβε κανένα φάρμακο άδεια κυκλοφορίας για όγκους στον εγκέφαλο.

    “Είναι σημαντική είδηση ότι οι εκπληκτικές επιστημονικές εξελίξεις που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία τροφοδοτούν την αύξηση του ρυθμού ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων. Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα προκειμένου να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες”, δήλωσε ο Paul Workman, καθηγητής και διευθύνων σύμβουλος του ICR, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία.

    Η έκθεση, με τίτλο «Από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον ασθενή», διαπίστωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του ΕΜΑ ενέκριναν συνολικά 97 ογκολογικά φάρμακα για 177 ενδείξεις μεταξύ των ετών 2000 και 2016. Στο διάστημα αυτό, ο ετήσιος μέσος όρος των εγκρίσεων σχεδόν διπλασιάστηκε σε 14,6 ανά έτος κατά την περίοδο 2009-2016, από το αντίστοιχο 7,5 της περιόδου 2000-2008.

    Αρκετά περιορισμένες ήταν, ωστόσο, οι νέες θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά και τους ασθενείς με δυσίατους καρκίνους. Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2000 έως το 2016, κανένα φάρμακο δεν εγκρίθηκε για καρκίνο του εγκεφάλου, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης ή της μήτρας και μόνο ένα για καρκίνο του ήπατος. Τέλος, μόνο 10 από τις 177 εγκρίσεις φαρμάκων από τον EMA περιελάμβαναν ενδείξεις για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλες οι αλλαγές στα φάρμακα – Τι προωθεί το υπουργείο Υγείας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άρωμα γυναίκας» στα φάρμακα με τζίρο μισό δισ.

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ