• Pharma & Health

    Όλες οι αλλαγές στα φάρμακα – Τι προωθεί το υπουργείο Υγείας

    • Έφη Τσιβίκα


    Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη ανακοίνωση των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Υγείας στην πολιτική φαρμάκου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσία εκπροσώπων των τριών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας – του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF) -αναμένεται  να κατατεθούν στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο σήμερα, Τρίτη, όπου και θα τεθούν σε διαβούλευση.

    Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν το σύστημα τιμολόγησης και υπολογισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback) αλλά και το «τέλος εισόδου» 25% για τα νέα φάρμακα.

    Αλλαγές στην τιμολόγηση

    Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας, η γενική ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά ετησίως (αντί για δύο που γίνεται σήμερα), ενώ τα νέα φάρμακα θα συνεχίσουν να τιμολογούνται τέσσερις φορές το χρόνο.

    Για να καθοριστεί η τιμή ενός on ή off patent φαρμακευτικού προϊόντος, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή από τις τρεις φθηνότερες των 26 χωρών της Ευρώπης,  όπως σήμερα, αλλά η μέση τιμή των δύο φθηνότερων στην Ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια του υπουργείου να απλοποιήσει το σύστημα τιμολόγησης, με τιμές αναφοράς που θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

    Σε περίπτωση που η τιμή του φαρμάκου είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης, θα μειώνεται σταδιακά κατά 10% το χρόνο, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων. Εάν η τιμή είναι είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, τότε θα αυξάνεται  σταδιακά κατά 10% ετησίως μέχρι να φτάσει τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

    Το νέο σύστημα τιμολόγησης εκτιμάται ότι θα επιφέρει αλλαγές στις τιμές  αρκετών πρωτότυπων on και off patent φαρμάκων, με ανάλογες συνέπειες στην τσέπη των πολιτών.

    Όσον αφορά στα γενόσημα, παραμένει η δικλείδα του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ, ωστόσο θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας, αντί του 50% που ισχύει σήμερα.

    Βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Υγείας, οι νέες ρυθμίσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων αναμένεται να νομοθετηθούν  μέχρι το τέλος του 2018,  με στόχο το 2019 η ανατιμολόγηση να γίνει με βάση το νέο σύστημα.

    Clawback και rebate εισόδου

    Σε ότι αφορά τις αλλαγές που προωθούνται στον υπολογισμό του clawback, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σταθεροποιεί το σημερινό υπολογισμό (καταμερισμός της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης ανάλογα με τα τελικά μερίδια αγοράς) στο 75% και χρεώνει το υπόλοιπο 25% σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το μερίδιο ανάπτυξης (αύξηση του μεριδίου της αγοράς και του τζίρου) που κατέγραψε για το έτος, αντί του αντίστοιχου 90%-10% που ισχύει σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι από το clawback εξαιρούνται τα εμβόλια και τα γενόσημα, για τα δυο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους καθώς και τα φάρμακα που μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

    Το clawback παραμένει ο «πονοκέφαλος» της φαρμακοβιομηχανίας, με τις μεν διεθνείς εταιρείες να κάνουν λόγο για «τιμωρία» της καινοτομίας και της ανάπτυξης, τις δε ελληνικές εταιρείες να μιλούν για «άδικο» καταμερισμό του, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα.

    Εντούτοις, ικανοποιημένα εμφανίζονται στελέχη των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών με την πρόταση  του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει σταδιακή απομείωση του rebate 25% για τα νέα φάρμακα σε βάθος 5ετίας, αρχής γενομένης από το 2019 με αρχική μείωση 5% και, στη συνέχεια, μείωση κατά 1% ετησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mε νέο νομοσχέδιο αλλάζουν την τιμολόγηση των φαρμάκων

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άρωμα γυναίκας» στα φάρμακα με τζίρο μισό δισ.

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ