• ΥΓΕΙΑ

    Καθ. Τζανάκης: «Στον Θεό» η μεταδοτικότητα, «βράζει» η χώρα – Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης


    Η χώρα μας είναι για τα καλά στη δίνη του 6ου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. «Βράζει» από τα κρούσματα και τις επόμενες δύο εβδομάδες η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ερευνητής, Νίκος Τζανάκης, μας λέει ότι η μεταδοτικότητα είναι «στον Θεό» και εξηγεί γιατί τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια εκείνων, που ανακοινώνονται επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή επίκειται αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Πολύ αυξημένη η μεταδοτικότητα

    «Από τέλος Μαΐου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 30-40% στη μεταδοτικότητα, ανεβαίνοντας απάνω από τη μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε και αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, είχαν διαπιστώσει ότι αναμένεται έξαρση, ήδη από τις 29 Μαΐου, όπως μας είπε.

    «Επαληθευτήκαμε ότι ήρθε το 6ο κύμα, τώρα μιλούν όλοι για αυτό. Η κοινωνία «βράζει», δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει αυτή τη στιγμή άτομα στο περιβάλλον του, που να νοσούν».

    Από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, μόλις σε 4 δεν παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτές είναι η Ευρυτανία, το Άγιο όρος, η Ικαρία και το Κιλκίς. Σε όλες τις άλλες ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι αυξημένος, πάνω από 1,22. Χειρότερη είναι η κατάσταση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

    Οι περιοχές που «βράζουν»

    Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του καθηγητή και ερευνητή κ. Τζανάκη και της ομάδας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα www.cello.org.gr, του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρατήρησης Δημόσιας Υγείας της Κρήτης:

    • Η Κως έχει δείκτη μεταδοτικότητας 1,55
    • Το Ηράκλειο 1,46
    • Τα Χανιά 1,45
    • Η Ζάκυνθος 1,48
    • Η Άνδρος 1,42
    • Η Κέρκυρα 1,43
    • Ο κεντρικός τομέας Αθηνών 1,13.

    «Η παρατήρηση είναι πλημμελής, η κοινωνία «βράζει». Πάνω από 15.000 υπολογίζουμε ότι είναι τα κρούσματα, αν κρίνουμε από τον πολύ αυξημένο αριθμό των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα.

    Αυτό συμβαίνει λόγω των λίγων τεστ, που διενεργούνται, αλλά και λόγω του ότι πολλοί πολίτες κάνουν το self test στο σπίτι, βγαίνει θετικό, αλλά δεν προχωρούν σε επαναληπτικό rapid test σε φαρμακείο ή σε δημόσια δομή, έτσι ώστε να περαστούν το αποτελέσματα στο σύστημα. Πρόκειται για μια τελείως λανθασμένη τακτική», εξηγεί ο κ. Νίκος Τζανάκης.

    Και συστήνει: «Να πάνε να κάνουν rapid και να το δηλώσουν. Να μην το διαγιγνώσκουν μόνοι τους στο σπίτι. Για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν συνοδά νοσήματα, αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί πρέπει να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα.

    Επιπλέον πολλοί από αυτούς, με την πιστοποίηση της πρόσφατης νόσησης αποκτούν δικαιώματα για τα πιστοποιητικά κίνησης, πρόσβασης και εισόδου σε χώρους, που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Τροποποιείται, επίσης, το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα».

    Πού επικρατεί η Όμικρον 4 και πού η Όμικρον 5

    Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που «κάνουν πάρτι» οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Δεν φαίνεται, δε, να έχει επικρατήσει κάποια από τις δύο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν με την παραλλαγή Όμικρον 2. Άρα οι δυο υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι πιο μεταδοτικές και ενδεχομένως θα επιφέρουν μεγαλύτερη έξαρση.

    «Η Όμικρον 4 επικρατεί στην Αττική και η Όμικρον 5 στην Κρήτη και στα νησιά. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ατομικής ευθύνης και όχι υπέρ της εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων σε αυτή τη φάση. Θα πρέπει να προσέχουμε.

    Περιμένουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες την αιχμή του κύματος, πιθανά ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και αργή αποκλιμάκωση περί τα μέσα Αυγούστου. Αυτά, βέβαια, αν δεν αλλάξει κάτι. Να μην ξεχνάμε ότι ο ιός αυτός είναι απρόβλεπτος», καταλήγει ο καθηγητής.

    Διαβάστε επίσης:

    4.832 κρούσματα, 11 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ