• ΥΓΕΙΑ

    Πόσο καφέ κάνει να πίνουμε την ημέρα;

    • NewsRoom
    καφές


    Νέα στοιχεία για την επίδραση του καφέ στην υγεία φέρνει στο φως μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. Όπως διαπίστωσαν ο ερευνητές, μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν βλάπτουν την υγεία – ίσως μάλιστα να την ωφελούν. Ωστόσο, όταν η κατανάλωση υπερβαίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς.

    Οι Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, ημερησίως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 22%. Αυτή είναι η πρώτη φορά τίθεται ένα ανώτατο όριο ασφαλούς κατανάλωσης καφέ για την καρδιαγγειακή υγεία.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιακές παθήσεις είναι η 1η αιτία θανάτου, παγκοσμίως, και θα παραμείνουν έως το 2030. Από την άλλη πλευρά, ο  καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα, παγκοσμίως, με περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά.

    Στόχος των ερευνητών του  Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας στην Αδελαΐδα ήταν να ανακαλύψουν το σημείο εκείνο στο οποίο η ποσότητα καφεΐνης προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν βασικό παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου. Όπως διαπίστωσαν το σημείο αυτό ανέρχεται στα έξι φλιτζάνια των 235 ml καφέ – το καθένα εκ των οποίων περιέχει 75 mg καφεΐνης.

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία βάση δεδομένων με περισσότερους από 300.000 ενήλικες, ηλικίας 37 έως 73 ετών, προκειμένου να διερευνήσουν πώς το γονίδιο μεταβολισμού της καφεΐνης (CYP1A2) επηρέασε την ικανότητα των ανθρώπων να επεξεργάζονται την καφεΐνη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φορείς μιας γονιδιακής παραλλαγής ήταν σε θέση να μεταβολίζουν την καφεΐνη τέσσερις φορές ταχύτερα από άλλες. Εντούτοις, τονίζουν ότι η έρευνα δεν υποστηρίζει την πεποίθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν με ασφάλεια περισσότερη καφεΐνη, συχνότερα, χωρίς επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία.. Υπογραμμίζουν, δε, ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα.

    Όπως εξηγούν ένα φλιτζάνι απλού καφέ περιέχει περίπου 75 mg καφεΐνης. Εάν υπολογίσει κανείς μόνο την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ένας διπλός εσπρέσο είναι σχεδόν ισοδύναμος με έναν κανονικό καφέ. Ο latte, όμως, περιέχει έως και 150 mg καφεΐνης.

    Οι ερευνητές συνιστούν  στους ανθρώπους που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να λάβουν υπόψη τους αυτά τα νούμερα.

    Ο Δρ Gregg Fonarow, ένας καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, ο οποίος επανεξέτασε τα ευρήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολύ βαριά κατανάλωση καφέ συνδέεται με μια “μέτρια αύξηση” στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    «Η επίδραση της καφεΐνης στην καρδιά τείνει να είναι μικρής διάρκειας και ήπια, εκτός αν καταναλώνονται πολύ υψηλά επίπεδα. Ο καφές περιέχει, επίσης, μια ποικιλία ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση», σημειώνουν οι ερευνητές. Έτσι, ένα ή δύο φλιτζάνια μπορεί να έχουν και ευεργετικό αποτέλεσμα.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη, είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από όσους έπιναν έναν ή δύο καφέδες την ημέρα.

    Για τους μέτριους καταναλωτές, μόνο οι προσωρινές επιδράσεις, όπως η αύξηση της ενέργειας ήταν παρούσες.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition.



    ΣΧΟΛΙΑ