• ΥΓΕΙΑ

    Υπουργείο Υγείας: Στους 83 οι νεκροί στην Ελλάδα, 52 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

    • NewsRoom
    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Τους 83 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι, όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

    Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από τους στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ έχει φτάσει τα 1.884. Σημείωσε επίσης ότι 509 κρούσματα προήλθαν από το εξωτερικό ενώ 708 ήταν επαφές με ήδη γνωστό κρούσμα..

    Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, 84 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Από αυτούς, το 80% είναι άνδρες και το 20% γυναίκες  και ο μέσος όρος ηλικίας τα 67 έτη. Παράλληλα, πήραν εξιτήριο από αυτές 14 ασθενείς

    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 32.528 στοχευμένοι μοριακοί έλεγχοι.

    Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1,444 εκατομμύρια και οι νεκροί του 82.000. Μόνο στις ΗΠΑ τα κρούσματα είναι πάνω από 400.000 και οι νεκροί πάνω από 12.857, ενώ συνολικά στην Ευρώπη τα κρούσματα είναι συνολικά άνω των 634.000 και οι θάνατοι άνω των 55.826.

    Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα της ευρείας χρήσης μάσκας σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας στο γενικό κοινό σημειώνει ότι φέρει αβεβαιότητες και κινδύνους από την ενδεχόμενη λάθος χρήση, δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας και εκτροπή πόρων. Το πιο σημαντικό μέτρο σημείωσε ότι είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι κλειστοί χώροι, να τηρούνται οι αποστάσεις και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο.

    Σχετικά με τα τεστ, επεσήμανε ότι μια στρατηγική τεστ αφορά τα κριτήρια των τεστ και την ικανότητα του συστήματος. Και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να ελέγχεται το σύνολο του πληθυσμού και κάθε ημέρα, και γι αυτό η στρατηγική τεστ θα σχεδιαστεί με επιδημιολογικούς σκοπούς και κριτήρια συνδυάζοντας μοριακά τεστ και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η φυσική απόσταση είναι το αποτελεσματικό μέτρο, σημείωσε όχι τα τεστ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με άλλους σκοπούς.



    ΣΧΟΛΙΑ