• ΥΓΕΙΑ

    Ανδρική υπογονιμότητα: Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

    άνδρας-ιατρείο


    Πολλοί άντρες δεν γνωρίζουν τι μπορεί να τους προκαλέσει υπογονιμότητα, αποκαλύπτει νέα μελέτη από τον Καναδά. Τα ευρήματά της έδειξαν ότι οι γνώσεις τους περιορίζονται στα βασικά, αγνοώντας παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα… δεδομένα.

    Ειδικότερα, οι άνδρες γνωρίζουν μόνο το ήμισυ περίπου των δραστηριοτήτων και των ιατρικών καταστάσεων που μπορούν να βλάψουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους και να μειώσουν τη γονιμότητά τους.

    Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, όπως ο καρκίνος, το κάπνισμα και η χρήση στεροειδών, ωστόσο, γνώριζαν ελάχιστα για την απειλή που δέχεται η γονιμότητα εξαιτίας της παχυσαρκίας, ή της συχνής χρήσης του laptop στα πόδια. Το χάσμα γνώσης ίσχυε σε όλα τα επίπεδα ηλικιών, εκπαίδευσης και εισοδήματος, εξηγούν οι ερευνητές.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Phyllis Zelkowitz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill και διευθύντρια Έρευνας στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Εβραϊκό Γενικό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, οι άνδρες δεν είναι ιδιαίτερα διατεθειμένοι να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, οπότε η έλλειψη ενημέρωσης για τη γονιμότητά τους ήταν αναμενόμενη.

    Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχίες για το θέμα και σχεδόν το 60 % ήθελαν να μάθουν περισσότερα.

    «Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι καταστροφική. Όταν οι άνδρες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, ή θα πρέπει να υποβληθούν σε πολύ δαπανηρές θεραπείες, μπορεί να έχουν έναν σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο. Ενδέχεται να οδηγηθούν σε κατάθλιψη και να αντιμετωπίσουν μεγάλη πίεση στις σχέσεις», επισημαίνει η Zelkowitz.
    Θα πρέπει, λοιπόν, να ενημερώνονται για τη γονιμότητα από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της, προτείνουν οι ερευνητές.
    Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

    Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

    Κακή διατροφή

    Η ισορροπημένη διατροφή (όλες οι ομάδες τροφίμων και περισσότερα φρούτα και λαχανικά) είναι απαραίτητη για την γονιμότητα. Πλούσιο πρωινό, καλό μεσημεριανό και ελάχιστο βραδινό είναι ένα βασικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείται. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητα, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να απαιτούνται. Ειδικά για τους άνδρες που το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων τους είναι αρκετά “ταλαιπωρημένο” είναι πολύτιμα τα σκευάσματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    Αυξημένη θερμοκρασία

    Η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα. Τα στενά εσώρουχα, η καθιστική ζωή, τα πολύ ζεστά μπάνια, τα στενά παντελόνια και η παρατεταμένη χρήση laptop στα πόδια αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων στους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να επιτελέσουν το δύσκολο “έργο” τους.

    καφές-χάρτινο

    Καυτά ροφήματα – Ποτηράκια μιας χρήσης

    Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε Ισπανία, Ιταλία και Δανία η κατανάλωση 100mg καφέ την ημέρα δεν παίζει ρόλο στη γονιμότητα. Ωστόσο, στους άνδρες η κατανάλωση τσαγιού είχε επιπτώσεις στη γονιμότητα, ενώ τα καυτά ροφήματα που σερβίρονται και πίνονται σε κυπελάκια από φελιζόλ, ελευθερώνουν ουσίες που βλάπτουν την αναπαραγωγική ικανότητα, υποστηρίζουν πολλές μελέτες.

    Υπερβολική χρήση κινητού

    Πρόσφατη ανάλυση δέκα παλαιότερων σχετικών ερευνών, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Exeter στη Μεγάλη Βρετανία, διαπίστωσε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού σχετίζεται με μείωση κατά 8,1% της κινητικότητας του σπέρματος και κατά 9,1% της ζωτικότητάς του. Οι επιπτώσεις των κινητών στην ανδρική γονιμότητα είναι πιο έντονες σε άνδρες που εκτίθενται, γενικότερα, σε πηγές ακτινοβολίας, οι οποίες επηρεάζουν το σπέρμα. Η δραστική επίπτωση της χρήσης του κινητού στη γονιμότητα δεν έχει αποδειχθεί, όμως λόγω της αυξημένης έκθεσης σε ασύρματες συσκευές και της γενικής μείωσης της ανδρικής γονιμότητας τα τελευταία 20 χρόνια στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, απαιτούνται νέες και πιο ενδελεχείς έρευνες.

    Κατανάλωση αλκοόλ

    Σε πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Ινδίας, οι άνδρες που κατανάλωναν 200 ml αλκοόλ την ημέρα (χωρίς να καπνίζουν) είχαν επηρεασμένες ορμόνες (κυρίως μειωμένη τεστοστερόνη), ενώ ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων ήταν πολύ μειωμένα σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν πολύ.

    Παχυσαρκία

    Έχει παρατηρηθεί ότι η παχυσαρκία μπορεί να συνδέεται με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός όγκος σπερματοζωαρίων και η μειωμένη κινητικότητα είναι πιο συχνά ευρήματα στους παχύσαρκους άνδρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ