• ΥΓΕΙΑ

    Είναι ασφαλής η μάσκα στο γυμναστήριο; Τι απαντούν οι ειδικοί

    • NewsRoom


    Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, δίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

    Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα  “…προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού».

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει διευκρινίσει ότι «η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων”.

    Τι λένε οι ειδικοί

    Η χρήση μάσκας βοηθά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης λοιμωδών νόσων, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό. Ωστόσο, πολλοί προβληματίζονται για την ασφάλειά της σε συνθήκες άσκησης. Τι απαντούν οι ειδικοί; Ότι ναι μεν είναι ασφαλής η χρήση της, αλλά με προϋποθέσεις.

    Είναι ενδεικτικό ότι σε περίπτωση χρήσης μάσκας συνιστάται άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης και όχι έντονη. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αέρα που επιτρέπεται μέσω της μάσκας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την ικανότητά σας να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του σώματος.

    Παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης περιλαμβάνουν:

    • Έντονο περπάτημα στα 4 χλμ/ώρα, ή πιο γρήγορα
    • Ψυχαγωγική κολύμβηση
    • Ποδηλασία με ταχύτητα κάτω από 16 χλμ/ώρα σε επίπεδο έδαφος
    • Ψυχαγωγικό τένις
    • Ασκήσεις γιόγκα, όπως vinyasa ή power yoga
    • Χορός
    • Γενικές εργασίες στο σπίτι
    • Ομαδικά μαθήματα, όπως αερόμπικ κλπ

    Θυμηθείτε, ως γενικό κανόνα, ότι ένα άτομο που εκτελεί αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης, μπορεί να μιλήσει, αλλά όχι να τραγουδήσει, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ένα άτομο που ασκεί έντονη δραστηριότητα δεν μπορεί να πει περισσότερα από λίγα λόγια χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

    Ο τύπος μάσκας

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, οι υφασμάτινες μάσκες, ή μάσκες κατασκευασμένες από πολυεστέρα συνήθως λειτουργούν καλά.

    Μάσκες από χαρτί ή χειρουργικές τείνουν να διαλύονται επειδή βρέχονται από τον ιδρώτα και την αυξημένη εκπνοή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης.

    Το υλικό της μάσκας δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από δύο στρώσεις.

    Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες N95 κατά την άσκηση, καθώς έχει βρεθεί ότι αυτές οι μάσκες αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, θερμότητας, αντίστασης στην αναπνοή και συνολικής δυσφορίας.

    Μπορείτε επίσης να έχετε στη διάθεσή σας μια εφεδρική μάσκα για να αντικαταστήσετε την υγρή.

    Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγιεινή των χεριών όταν αλλάζετε μάσκες είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό.

    Πότε αντενδείκνυται 

    Σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ΧΑΠ, άσθμα ή άλλα νοσήματα των πνευμόνων (μεσοθηλίωμα, πνευμονική υπέρταση κ.α.) συνιστάται να ασκούνται μόνα τους στο σπίτι, υπό επίβλεψη όταν απαιτείται, χωρίς να χρησιμοποιούν μάσκα.

    Οι «ανεπιθύμητες ενέργειες»

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η άσκηση με μάσκα προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Εξαιτίας αυτού, πολλοί νιώθουν ότι κουράζονται ευκολότερα και έχουν μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια προπόνησης αντίστασης, ή αερόβιας άσκησης. Αυτό το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που βιώνουν κατά την προπόνηση σε τοποθεσίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

    Σε περίπτωση χρήσης μάσκας, καλό είναι το επίπεδο της άσκησης να είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι χωρίς της χρήση της.

    Εάν ασκείστε με μάσκα και εμφανίσετε ζάλη, υπνηλία, κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκή αδυναμία, συνολική δυσφορία ή δυσκολία στην αναπνοή, σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε τη μάσκα σας και δοκιμάστε να κάνετε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα αναπνοής σας και να μειώσει την πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν ή επιδεινωθούν, σταματήστε τη δραστηριότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

    Η απάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)

    Από τον Ιούνιο ο Π.Ο.Υ. έχει εκδώσει την παρακάτω  οδηγία:

    “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκα κατά την άσκηση καθώς οι μάσκες μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα να αναπνέουν άνετα.

    Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει πιο σύντομα την ύγρανση της μάσκας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ