• ΥΓΕΙΑ

    Στοιχεία σοκ: Πάνω από 30.000 κορίτσια κάτω των 16 υποβάλλονται κάθε χρόνο σε έκτρωση

    • Έφη Τσιβίκα


    Το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ελληνόπουλων, που συχνά οδηγούν σε έκτρωση, κρούουν οι ειδικοί*, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην πολιτεία, όσο και στην οικογένεια. Και προφανώς όχι άδικα, δεδομένου ότι το 20-25% του ετήσιου αριθμού τεχνητών εκτρώσεων στη χώρα, οι οποίες αγγίζουν συνολικά τις 150.000, αφορά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών.

    Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως μειώνεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.), το 42% των εφήβων ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές τους πριν τα 19 έτη, ενώ σε αναφορές άλλων μελετών, αυτό το ποσοστό αγγίζει το 71%. Η Ελλάδα, ως αναπτυγμένη χώρα του Δυτικού πολιτισμού, δε θα μπορούσε να αποκλίνει αυτής της τάσης.

    Μολονότι οι μελέτες είναι λίγες, φαίνεται πως περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί προεξάρχοντα άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής  Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο  για περισσότερο από 35 χρόνια.

    Τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις στις Η.Π.Α. δείχνουν πως περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση (συνολικά το 6% όλων των εφήβων), με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης.

    Όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού.

    Στην Ελλάδα, όπου η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους εφήβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

    (από δεξιά) Ο Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, κ. Νικόλαος Σαλάκος.
    (από δεξιά) Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, κ. Νικόλαος Σαλάκος.

    Ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων, έχοντας θέσει μία βάση από τις ηλικίες του δημοτικού, αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς  Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ενημέρωσή τους γύρω από κάθε αντισυλληπτική μέθοδο, με ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

    Στην κορυφή αυτής της ενημέρωσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να προάγεται και να προτείνεται ο συνδυασμός του με κάποια ορμονική ή μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβες να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης και εν προκειμένω μιας πιθανής τεχνητής έκτρωσης.

    Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνούμε πως η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου εξαρτάται πάντα από τα χαρακτηριστικά, το ιστορικό και τη διάθεση για συμμορφωσιμότητα της κάθε εφήβου.

    Για περεταίρω έγκυρη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού www.prosexo.gr.

    *Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel), ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νικόλαος Σαλάκος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προφυλακτικό: Η λάθος χρήση που κοστίζει… ακριβά



    ΣΧΟΛΙΑ