• ΥΓΕΙΑ

    Πώς ο θυμός καταστρέφει το σώμα

    anger


    Είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφικός. Ο θυμός δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής, αλλά βλάπτει σοβαρά και το σώμα.

    Από τον εγκέφαλο και την καρδιά, μέχρι την κοιλιά και τα δόντια, ο θυμός μπορεί να προκαλέσει βλαβερές διεργασίες στον οργανισμό, δημιουργώντας ακόμα και σοβαρά προβλήματα στα όργανά του.

    Εγκέφαλος

    Ο θυμός έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Το συναίσθημα διεγείρει την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες, που προκαλούν συρρίκνωση των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου.

    Καρδιά

    Ο συσσωρευμένος θυμός προκαλεί την απελευθέρωση ανδρεναλίνης, μία ορμόνη του στρες, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακή πίεσης για μεγάλο διάστημα συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Ανοσοποιητικό σύστημα

    Στους καβγάδες βγαίνετε από τα ρούχα σας; Τότε μάλλον η ορμόνη του καβγά, η επινεφρίνη, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό σας. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα επινεφρίνης στον οργανισμό, εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

    Μάτια

    Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας διαταραχές στην όραση. Ακαριαίες λάμψεις και κυματιστές γραμμές που μπορεί να εμφανίζονται σε καταστάσεις θυμού πυροδοτούν ημικρανίες.

    Δόντια

    Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει βρουξισμό, το ασυναίσθητο τρίξιμο των δοντιών, το οποίο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης και ευαισθησία των δοντιών.

    Κοιλιά

    Όταν εκνευριζόμαστε ο εγκέφαλος απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές ακετυλχολίνη και σεροτονίνη, οι οποίοι μειώνουν τη ροή αίματος στην κοιλιακή χώρα. Η μείωση της ροής αίματος  στην κοιλιακή χώρα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και διάρροια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο του απατεώνα: 4 ενδείξεις ότι ανήκετε στο… club

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Τα τατουάζ δεν «ρίχνουν» τις γυναίκες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βήχας: Πότε οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ