Συνεντεύξεις

Συμπληρώματα διατροφής: Τι ψάχνουν οι Έλληνες, πώς επηρέασε η Covid την αγορά

Συμπληρώματα διατροφής: Ανοσοποιητικό και στρες πουλάνε τρελά – σε τροχιά ανάπτυξης η αγορά

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΔΙ, Γιώργος Κωτσιόπουλος


Τα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού έρχονται, σταθερά, πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ σταθερή ζήτηση έχουν και τα συμπληρώματα για το άγχος, το στρες αλλά και την ενίσχυση του φυσικού ύπνου.

Όπως επισημαίνει στο mononews.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ), Γιώργος Κωτσιόπουλος, η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για περισσότερη προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ανέδειξε την έντονη ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής που ανακουφίζουν από το έντονο άγχος και στρες, δίνοντας περαιτέρω ώθηση σε μια, ούτως ή άλλως, αναπτυσσόμενη αγορά. Μια αγορά που, μόνο στην Ελλάδα, η αξία της υπολογίζεται στα 220 εκατ. ευρώ.

1. Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής;

Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2020 έκλεισε με αύξηση 13% σε αξία, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 2%.

2. Πώς και πόσο επηρέασε – αν επηρέασε – τις πωλήσεις η επιδημία της COVID-19;

Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για περισσότερη προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο Ψευδάργυρος αλλά και πολυφόρμουλες συστατικών με βάση τα φυτικά εκχυλίσματα.

Ταυτόχρονα, η πανδημία ανέδειξε την έντονη ανάγκη του καταναλωτή για συμπληρώματα διατροφής που απαντούν στην ανακούφιση από το έντονο άγχος και στρες.

Σημαντικό να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με έρευνες, η πανδημία ενίσχυσε την κατανόηση της πρόληψης υγείας.

3. Ποιες κατηγορίες συμπληρωμάτων προτιμάνε οι καταναλωτές αυτή την εποχή;

Το ανοσοποιητικό συνεχίζει να είναι πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Σταθερή ζήτηση επίσης έχουν τα συμπληρώματα διατροφής για το άγχος, το στρες αλλά και την ενίσχυση του φυσικού ύπνου.

Αναφορικά με την επίδραση της COVID στα επίπεδα του άγχους και του στρες, έρευνες έχουν καταγράψει στις ΗΠΑ ότι περισσότερο από το 42% των ατόμων που ρωτήθηκαν από το US Census Bureau τον Δεκέμβριο του 2020 ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, με αύξηση 31% από το προηγούμενο έτος.

Με το άνοιγμα της αγοράς επίσης παρατηρήθηκε μια αύξηση στην ανάγκη για την ενίσχυση της ομορφιάς εκ των έσω, σε προϊόντα για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα, όπως επίσης και το φυσιολογικό βάρος.

Συνολικά, ο καταναλωτής έχει εντάξει αποτελεσματικά τα συμπληρώματα διατροφής στην ρουτίνα της καθημερινής του κατανάλωσης, μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός προγράμματος άσκησης.

4. Σε σχέση με τις διεθνείς αγορές πώς τα πάει η Ελλάδα; Ποια είναι τα στοιχεία;

Η ελληνική αγορά, με βασικότερο σημείο πώλησης το Φαρμακείο, υπολογίζεται στα 220 εκατ., ενώ η αγορά της ΕΕ στα 14 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι μια αγορά στην οποία τα συμπληρώματα διατροφής κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τα 15.000 προϊόντα από περισσότερες από 300 εταιρείες. Yπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικά εκχυλίσματα, προβιοτικά και άλλες ουσίες με θρεπτική ή και φυσιολογική δράση.

Γενικά η αγορά χαρακτηρίζεται από ποικιλία σε συνθέσεις αλλά και σε τιμές.

5. Επιστημονικές μελέτες αμφισβητούν ενίοτε τα οφέλη από τη χρήση των συμπληρωμάτων στην υγεία. Τι λέει ο ΣΕΣΔΙ για αυτό;

Στην πλειονότητα της η επιστήμη και το κανονιστικό πλαίσιο τεκμηριώνουν την θετική επίδραση των συστατικών των συμπληρωμάτων διατροφής σε ποικίλους τομείς της ανθρώπινης υγείας.

Τα συμπληρώματα διατροφής αποδεδειγμένα αποτελούν όχημα στην πρόληψη διατροφικά συνδεδεμένων παραγόντων κινδύνου. Σε όποια μελέτη δημοσιεύεται είναι σημαντικό να παρατηρούμε το είδος, την ποσότητακαι την ποιότητα των ουσιών που εξετάζονται, καθώς μειωμένη δράση πολλές φορές συνδέεται με μη επαρκείς ποσότητες ή με κακή ποιότητα συστατικών. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο σχεδιασμός της μελέτης.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι τα συμπληρώματα είναι επικουρικά μιας ορθής διατροφικής πρακτικής και ενός προγράμματος άσκησης με σκοπό να δρουν είτε ως θρεπτικά μέσα είτε να επιδράσουν στην φυσιολογία.

6. Ποιες ενέργειες κάνει ο ΣΕΣΔΙ, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των πωλήσεων στη χώρα μας;

Ο ΣΕΣΔΙ, με σκοπό να προωθήσει τον ρόλο και την σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής, έχει ξεκινήσει έναν κύκλο σεμιναρίων στα Φαρμακεία, που καλύπτουν τις κανονιστικές, επιστημονικές, αλλά και επικοινωνιακές απαιτήσεις κυκλοφορίας των προϊόντων.

Μέσα από τον εκπαιδευτικό του ρόλο, ως φορέας εκπροσώπησης του κλάδου, ο ΣΕΣΔΙ είναι ο πλέον αρμόδιος για να ενημερώσει για τις κανονιστικές απαιτήσεις της κυκλοφορίας των συμπληρωμάτων διατροφής, τους κανόνες επικοινωνίας που πρέπει να τηρούνται αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν τα συστατικά των προϊόντων της αγοράς.

Με σύμμαχο τον φαρμακοποιό και την επιστημονική γνώση αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποικίλες προϊοντικές προτάσεις για να καλύψουν τις ανάγκες του.

Διαβάστε ακόμη:

Συμπληρώματα διατροφής: Μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία των πολιτών είναι η παραπληροφόρηση

Super deal για τη Nestle: Εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιταμινών Bountiful έναντι 5,75 δισ. δολαρίων

Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ