• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα

    μελανιά


    Παρόλο που τις περισσότερες φορές η αιτία δεν είναι ο καρκίνος, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να διερευνώνται από ειδικό. Κι ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα συμπτώματα, είναι πολλοί αυτοί που ενώ τα ξέρουν, παραμένουν αδρανείς όταν τα εκδηλώνουν οι ίδιοι.

    Σύμφωνα με νέα μελέτη του Κέντρου  Έρευνας για τον Καρκίνο, του Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK), περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες που είχαν επισκεφθεί γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας  είχαν εμφανίσει συμπτώματα  που θα μπορούσαν να οφείλονται σε καρκίνο, αλλά μόλις το 2% αυτών σκέφτηκαν ότι μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο.

    «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία ανάμεσα στο τι οι άνθρωποι γνωρίζουν και αν εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για τον εαυτό τους», λέει μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Katriina Whitaker, Ph.D., ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου . «Έτσι, ενώ η ευαισθητοποίηση πολλών γι’  αυτά τα σημάδια και συμπτώματα είναι αρκετά υψηλή, πολύ λίγοι άνθρωποι αναφέρουν τον καρκίνο ως μια πιθανή αιτία, όταν αυτός που βιώνει το σύμπτωμα είναι οι ίδιοι.»

    Δείτε ποιες είναι οι «κόκκινες σημαίες».

    1. Επίμονος βήχας

    Ενώ ένας βήχας αραιά και πού δεν εμπνέει καμία ανησυχία,  ο επίμονος βήχας, ειδικά εάν συνοδεύεται και από αίμα, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να προκαλέσει  προβληματισμό. Ο βήχας τις περισσότερες φορές οφείλεται σε άλλες αιτίες, αλλά όταν είναι επίμονος πρέπει να αξιολογείται από ειδικό έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα. Το ιατρικό ιστορικό και οι απαραίτητες εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία) θα δώσουν την απάντηση.

    1. Αλλαγή των συνηθειών του εντέρου

    Παρόλο που τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλες απλές αιτίες , όταν οι συνήθειες του εντέρου αλλάζουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων, παρουσιάζεται αιμορραγία από τον πρωκτό, κοιλιακό άλγος και αναιμία, τότε σίγουρα θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ενδεδειγμένη εξέταση είναι η κολονοσκόπηση.

    Urinating

    1. Αλλαγές στην ούρηση

    Η αιματουρία θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα της ουροδόχου κύστεως. Το γεγονός ότι συνέβη μία μόνο φορά δεν πρέπει να σας καθησυχάζει, καθώς μπορεί να υπάρξει ένα, μοναδικό, επεισόδιο αιματουρίας και μετά τα ούρα να είναι καθαρά.

    Η επώδυνη ούρηση και η συχνουρία/επιτακτική ούρηση, μπορεί επίσης να οφείλονται σε καρκίνο (όπως και σε πολλές άλλες παθήσεις). Το πιο σημαντικό είναι με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα πρέπει να ακολουθεί άμεσα επίσκεψη στον Ουρολόγο.

    1. Επίμονος ανεξήγητος πόνος

    Οι περισσότεροι πόνοι δεν αποτελούν σύμπτωμα καρκίνου, ωστόσο, όταν πρόκειται για επίμονο πόνο πρέπει να ελεγχθεί και το ενδεχόμενο αυτό. Αν έχετε επίμονο πονοκέφαλο, για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι η αιτία να είναι άλλη, όμως ο εγκέφαλός εξακολουθεί να πρέπει να εξεταστεί. Ο επίμονος πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ ο πόνος στην κοιλιά θα μπορούσε να είναι καρκίνος ωοθηκών.

    1. Αλλαγές στην εμφάνιση μιας ελιάς

    Ενώ είναι σαφές ότι οι περισσότεροι σπίλοι δεν είναι μελάνωμα, αν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνισή τους θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η ασυμμετρία (το ένα ημιμόριο της βλάβης δεν μοιάζει με το άλλο), τα ακανόνιστα όρια (τα όρια της βλάβης σχηματίζουν οδοντώσεις ή από τη βλάβη εκτείνονται «ψευδοπόδια» προς το περιβάλλον υγιές δέρμα), η ποικιλοχρωμία (η βλάβη παρουσιάζει ένα μίγμα χρωμάτων και αποχρώσεων), διάμετρος μεγαλύτερη από 6mm.

    1. Μια πληγή που δεν κλείνει

    Εάν έχετε μια πληγή που παραμένει «ανοιχτή» για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο οργανισμός θα έπρεπε να την έχει ήδη επουλώσει. Αυτού του είδους η πληγή θα μπορούσε να είναι καρκίνωμα (ή να υποδηλώνει την ύπαρξη διαβήτη).

    1. Απροσδόκητη αιμορραγία

    Η κολπική αιμορραγία, εκτός του φυσιολογικού εμμηνορρυσιακού κύκλου θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ η αιμορραγία από το ορθό θα μπορούσε να σημαίνει καρκίνο του παχέος εντέρου. Φυσικά, όχι πάντα.

    wight-loss

    1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

    Όταν το βάρος μειώνεται χωρίς καμία προσπάθεια ή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, τότε το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από ειδικό. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

    1. Δυσκολία στην κατάποση

    Η δυσκολία στην κατάποση θα μπορούσε να οφείλεται –εκτός από μια σειρά άλλων προβλημάτων- κυρίως στον καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου και του θυρεοειδούς. Συχνά, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκαταποσία τροποποιούν τη διατροφή τους, τρώγοντας πιο μαλακά τρόφιμα, χωρίς να σκέφτονται ότι θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

    1. Μελανιές

    Οι μελανιές, στην συντριπτική τους πλειονότητα οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό, που προκάλεσε αιμάτωμα. Αλλά αν αρχίσετε να παρατηρείτε συνεχώς νέους μώλωπες, ειδικά σε περίεργα σημεία όπως τα χέρια ή τα δάχτυλά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Το εύκολο, ασυνήθιστο μελάνιασμα μπορεί να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας, σύμφωνα με τα Κέντρα Θεραπείας του Καρκίνου των ΗΠΑ.

    Οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει θα πρέπει να σας οδηγεί στο γιατρό σας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «σκαριά» Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ