• ΥΓΕΙΑ

    Καρδιαγγειακά: Νέος (απρόσμενος) παράγοντας κινδύνου

    • Έφη Τσιβίκα


    Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, αποκαλύπτει η καθηγήτρια Vera Regitz-Zagrosek, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή μία νέα μελέτη, που δείχνει ότι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες αυξάνουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή στη ζωής της. 

    Ο λόγος για το αριθμό των παιδιών που έχει το ζευγάρι! Οι συγγραφείς περιγράφουν μία γραμμική αύξηση στην κολπική μαρμαρυγή, όσο αύξανε και ο αριθμός των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι μία εξήγηση θα μπορούσε να δοθεί από βιολογικούς και κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες.

    Όπως έδειξε η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μισό εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες α[‘π την Κίνα, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος μειώνεται με το ένα παιδί, όμως αυξάνει αν μια γυναίκα κάνει δύο ή περισσότερα παιδιά. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο στις γυναίκες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανάλογα αποτελέσματα εμφάνισαν και οι άνδρες.

    Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ύπαρξη ενός μόνο παιδιού λειτουργεί προστατευτικά, γιατί οι γονείς έχουν κοινωνική υποστήριξη σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε περίπτωση όμως που έχουν περισσότερα παιδιά, το όφελος αυτό εκμηδενίζεται, καθώς  η οικονομική και  κοινωνική πίεση που ασκείται στους γονείς είναι πολύ μεγάλη.

    Σύμφωνα με την Regitz-Zagrosek, ο αριθμός των παιδιών θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας νέος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε άνδρες και γυναίκες και θα πρέπει να ενταχθεί σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων, ως ένας δείκτης υγείας.

    Ωστόσο, όπως η ίδια εξηγεί, απαιτείται περισσότερη έρευνα, προκειμένου να εξεταστούν οι βιολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί μηχανισμοί που θα εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των παιδιών και του καρδιαγγειακού κινδύνου. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη οδηγεί σε μεταβολές στην αντίδραση του σώματος στους πρόσθετους καρδιαγγειακούς στρεσογόνους παράγοντες. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει από επιγενετικούς μηχανισμούς. Τα ευρήματα όμως στους Κινέζους συνηγορούν υπέρ της κοινωνικοοικονομικής εξήγησης», σημείωσε η Regitz-Zagrosek.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Circulation.

    Άλλη μελέτη στο ίδιο τεύχος του περιοδικού διαπίστωσε ότι η γέννηση πρόωρου νεογνού, αυξάνει επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί πριν τις 37 εβδομάδες, έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση μ’ εκείνες που γεννούν τελειόμηνα νεογνά, ενώ για τις γυναίκες που γέννησαν στις 32 εβδομάδες, ο κίνδυνος άγγιζε το 50%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρδιαγγειακά: Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπισή τους



    ΣΧΟΛΙΑ