• ΥΓΕΙΑ

    Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα


    Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του χειμώνα και κάνει θαύματα στο κρυολόγημα, αφού μπορεί τόσο να βοηθήσει στην πρόληψή του, όσο και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα φάρμακο και μάλιστα όχι εικονικό. Ο λόγος για την κοτόσουπα.

    Μια βρετανική έκθεση του 1998 έχει δείξει ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των κροσσών (μικροσκοπικές τρίχες)  του βλεννογόνου της μύτης που εμποδίζουν τα παθογόνα να εισβάλλουν στον οργανισμό.

    Επιπλέον, ο ζωμός από τα οστά του κοτόπουλου είναι γεμάτος με τονωτικά- για το ανοσοποιητικό σύστημα- μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο και θείο. Και το καλύτερο; Η κοτόσουπα προσφέρει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μια μορφή που είναι εξαιρετικά εύκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό, ακόμα και όταν αυτός ασθενεί.

    Τέλος, τα λαχανικά της κοτόσουπας, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και άλλα,  προσθέτουν γεύση και φυτοθρεπτικά συστατικά – ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, ανακουφίζοντας  στη συνέχεια από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος.

    chicken-soup

    Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια ένωση που ονομάζεται καρνοσίνη. Είναι αυτή η ένωση  που, σύμφωνα με τις  μελέτες, βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και του λαιμού. Πιστεύεται ότι η καρνοσίνη ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό, επιδρώντας στη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, ωστόσο το όφελος διαρκεί μόνο για όσο χρονικό διάστημα η σούπα παραμένει στον οργανισμό.

    Η καλή υγεία του πεπτικού είναι, επίσης,  ιδιαίτερα σημαντική όταν είμαστε άρρωστοι, έτσι ώστε το σώμα να είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις βιταμίνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος και η κοτόσουπα περιέχει αρκετή από αυτή, καθώς απελευθερώνεται από τα οστά όταν μαγειρεύονται. Όταν ο ζωμός κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης θα πήξει στην επιφάνεια. Αυτός ο συνδυασμός της ζελατίνης και της γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αλλά και να θεραπεύσει το εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα.

    Η κοτόσουπα είναι η ιδανική πηγή ενέργειας στην περίπτωση του κρυολογήματος. Από τη στιγμή που το παθογόνο θα εισβάλλει στον οργανισμό, το σώμα θα πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και αυτό χρειάζεται ενέργεια. Η κοτόσουπα  είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών, εύπεπτων θερμίδων, με πολλά πρόσθετα θρεπτικά οφέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρύο καιρός για… σούπα! Δείτε τις σούπες που πρέπει να δοκιμάσετε το φετινό χειμώνα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι κοινό κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βήχας: Πότε οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ