• ΥΓΕΙΑ

    Αφαίρεσαν από το στόμα του 232 “μαργαριτάρια”


    Γιατροί στην Ινδία εξήγαγαν 232 δόντια από το στόμα ενός 17χρονου αγοριού, με χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες.

    Όπως δήλωσε στο BBC η δρ Sunanda Dhiware, επικεφαλής του  Οδοντιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «JJ» της Βομβάης, ο Ashik Gavai εισήχθη στο νοσοκομείο με οίδημα στη γνάθο. Ο έφηβος υπέφερε για 18 μήνες και ταξίδεψε στην πόλη από το χωριό του, καθώς οι τοπικοί γιατροί δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την αιτία του προβλήματος.

    Η κατάστασή του  διαγνώστηκε ως ένα πολύπλοκο σύνθετο οδόντωμα, όπου σε ένα ούλο αναπτύσσονταν  πολλά δόντια. «Είναι ένα είδος καλοήθους όγκου. Στην αρχή δεν μπορούσαμε να το κόψουμε και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κοπίδι και σφυρί», δήλωσε η δρ Dhiware.

    gum-teeth

    «Από τη στιγμή που άνοιξε, μικρά  δόντια σαν μαργαριτάρια,  άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω, ένα-ένα. Αρχικά, τα συλλέγαμε, αλλά μετά κουραστήκαμε. Μετρήσαμε 232 δόντια», πρόσθεσε.

    Tη χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με επικεφαλής την δρ Vandana Thorawade, η οποία ηγείται του Τμήματος ΩΡΛ του νοσοκομείου, συμμετείχαν δύο χειρουργοί και δύο βοηθοί, σύμφωνα με το BBC.

    «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην 30 ετών καριέρα μου, αλλά είμαι ενθουσιασμένη που έλαβα μέρος σε κάτι τόσο συναρπαστικό»,  δήλωσε η δρ Dhiware.

    Ashik Gavai 1

    Όπως η ίδια εξήγησε, σύμφωνα με την διαθέσιμη σχετική ιατρική βιβλιογραφία, είναι γνωστό ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προσβάλλει την άνω γνάθο με μέγιστο αριθμό  δοντιών που έχουν εξαχθεί από τον όγκο κατά το παρελθόν τα 37. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ashik, ο όγκος βρέθηκε στο βάθος της κάτω γνάθου και είχε εκατοντάδες δόντια.

    «Ο γιος μου τον τελευταίο μήνα ένιωθε πολύ έντονο πόνο. Ανησυχούσα μήπως ήταν καρκίνος γι΄αυτό τον έφερα στην Βομβάη», δήλωσε ο πατέρας του Ashik, Suresh Gavai,  στην Mumbai Mirror. Ο Ashik, σήμερα, έχει 28 δόντια, ενώ οι ειδικοί περιέγραψαν την κατάστασή του ως «πολύ σπάνια» και ως «παγκόσμιο ρεκόρ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν αισθάνεστε συνεχή κούραση, προσέξτε αυτές τις 10 πιθανές παθήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόνος στον αυχένα δεν είναι φυσιολογικός – Πώς θα ανακουφιστείτε



    ΣΧΟΛΙΑ