• ΥΓΕΙΑ

    Ο ξηρός  καρπός που βελτιώνει το σπέρμα


    Οι άνδρες που πασχίζουν να αποκτήσουν παιδί, μπορεί να βελτιώσουν το σπέρμα τους τρώγοντας καθημερινά λίγα καρύδια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα σε ζώα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καρύδια μειώνουν την λιπιδική υπεροξείδωση, μία χημική διεργασία η οποία προκαλεί βλάβες στο εξωτερικό περίβλημα (κυτταρική μεμβράνη) των σπερματοζωαρίων το οποίο αποτελείται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

    Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, επομένως είναι κατάλληλα για την αναπλήρωση όσων χάνονται εξαιτίας της υπεροξείδωσης, λένε οι ερευνητές.

    Στην πραγματικότητα, περιέχουν 13 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (επί συνόλου 18 γραμμαρίων λίπους) ανά 28,5 γραμμάρια τροφίμου.

    Προγενέστερη μελέτη σε άνδρες είχε δείξει πως όσοι έτρωγαν 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα παρουσίαζαν βελτίωση στην κινητικότητα, τη μορφολογία και την ενεργητικότητα των σπερματοζωαρίων τους, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστός ο πιθανός μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε να γίνεται αυτό.

    Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Heliyon, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, στις ΗΠΑ, χορήγησαν επί 9-11 εβδομάδες σε δύο ομάδες ποντικιών είτε ένα διαιτολόγιο εμπλουτισμένο με καρύδια είτε ένα κλασικό διαιτολόγιο.

    Η μία ομάδα των ζώων αποτελείτο από υγιή αρσενικά ποντίκια και η άλλη από ζώα γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι υπογόνιμα.

    Οι επιστήμονες, με κύρια ερευνήτρια την Dr Patricia Martin-DeLeon, καθηγήτρια Γενετικής και Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο, ανακάλυψαν σημαντικές βελτιώσεις στην κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων σε όσα ζώα προσλάμβαναν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από καρύδια.

    Το ποσοστό αυτό για τους ανθρώπους αντιστοιχεί σε 75 γραμμάρια.

    Ακόμα και τα υπογόνιμα ποντίκια παρουσίασαν βελτίωση στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων τους, ενώ και στις δύο ομάδες ζώων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των κυτταρικών βλαβών εξαιτίας της υπεροξείδωσης.

    Η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι σημαντικοί δείκτες της ποιότητας του σπέρματος και της ανδρικής γονιμότητας.

    Αν και η νέα έρευνα έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους, αφού είχε ήδη παρατηρηθεί η συσχέτιση της γονιμότητας με τα καρύδια σε ομάδες ανδρών.

    Ωστόσο σχεδιάζουν μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες σε διάφορους πληθυσμούς ανδρών, για να επαληθεύσουν και να ενισχύσουν τα ευρήματά τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος του προστάτη: Νέα ιστοσελίδα ενημέρωσης από την TAKEDA ΕΛΛΑΣ

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκυμοσύνη: Πόση δουλειά είναι ασφαλής και ποια επαγγέλματα είναι ριψοκίνδυνα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανδρική υπογονιμότητα: Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου



    ΣΧΟΛΙΑ