• ΥΓΕΙΑ

    Το κόλπο για να μην «κουβαλάτε» τα νεύρα από τη δουλειά στο σπίτι


    Ένας περίπατος ή λίγο κολύμπι και ο επαρκής ύπνος ενδέχεται να είναι το κλειδί για να «κλειδώνετε» έξω από το  σπίτι, τα κακώς κείμενα στη δουλειά σας.

    Μελέτη, που παρακολούθησε τις συνήθειες ύπνου και φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που έκαναν, κατά μέσο όρο, πάνω από 10.900 βήματα κάθε μέρα ήταν λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν την κακομεταχείριση που βίωναν στο χώρο της εργασίας τους στο σπίτι  τους, από εκείνους έκαναν λιγότερα από 7.000 βήματα.

    «Η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που βιώνουν κακή μεταχείριση στη δουλειά τους είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε παρόμοιες συμπεριφορές στο σπίτι», δήλωσε η καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, Shannon Taylor, η οποία συνεργάστηκε με ερευνητές από το Ιλινόις και την Ουισκόνσιν για τη διεξαγωγή της μελέτης. «Αν έχουν υποτιμηθεί ή προσβληθεί από τον προϊστάμενό τους, τείνουν να εκφράζουν την αγανάκτησή τους στα άτομα του σπιτιού. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ κουρασμένοι για να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους», εξήγησε η Taylor.

    Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος και η άσκηση είναι τα σημεία παρέμβασης που μπορούν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιβλαβούς αυτής συμπεριφοράς.

    Σύμφωνα με την Taylor, η καύση επιπλέον 587 θερμίδων (περίπου  μία ώρα κολύμβησης ή 90 λεπτά γρήγορο περπάτημα) μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες της κακής μεταχείρισης στη δουλειά αλλά και να αποτρέψει την μεταφορά της μέσα στο σπίτι.

    Τα ευρήματα συνάδουν με τις συστάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία  για περπάτημα μεταξύ 8.000 και 10.000 βημάτων την ημέρα. «Πιστεύω ότι η μελέτη μας δίνει μια νέα διάσταση στη σημασία του επαρκούς ύπνου και της άσκησης. Δεν είναι μόνο καλό για εσάς, είναι καλό και για τον/την σύζυγό σας», δήλωσε η Taylor.

    Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 118 μεταπτυχιακοί φοιτητές, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Applied Psychology.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατάθλιψη: Τι ρόλο παίζει η στάση του σώματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανασφάλεια: Πώς θα τη διακρίνετε στο… πλήθος



    ΣΧΟΛΙΑ