• ΥΓΕΙΑ

    Δίαιτα: Τι πιθανότητες έχετε να την χαλάσετε κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι (ποσοστά)

    φαγητό -αυτοκίνητο


    Το να μείνει κάποιος «πιστός» σε μια δίαιτα είναι από μόνο του ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, γίνεται ακόμα χειρότερο εάν επιθυμεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την κοινωνική του ζωή.

    Αν και όλοι λίγο-πολύ το έχουμε ζήσει, μέχρι σήμερα δεν είχε τεκμηριωθεί επιστημονικά ούτε γνώριζε κανείς τι πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος που κάνει δίαιτα να μην υποκύψει στους γαστριμαρικούς πειρασμούς που περνάνε μπροστά από τα (πεινασμένα) μάτια του, κάθε φορά που πάει επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι ή βγαίνει για φαγητό με φίλους.

    Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μία νέα αμερικανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 150 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα αδυνατίσματος.

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Lora Burke, υπολόγισαν τους διατροφικούς πειρασμούς και τις πιθανότητες υποτροπής βάσει της τοποθεσίας (στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο ή σε εστιατόριο) όπου βρίσκονταν οι εθελοντές τους.

    Τους εφοδίασαν επίσης με ένα app για smartphone, ζητώντας τους να αναφέρουν πόσο συχνά ένιωθαν ότι μπαίνουν σε πειρασμό να χαλάσουν τη δίαιτά τους και αν υπέκυψαν ή όχι.

    Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο πιο ασφαλής χώρος για όποιον κάνει δίαιτα είναι το σπίτι υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον ότι θα έχει προνοήσει να εξαφανίσει τους πειρασμούς και δεύτερον ότι θα είναι το δικό του σπίτι. Και αυτό, γιατί τα ξένα σπίτια είναι ό,τι χειρότερο για τη δίαιτα μας, αφού υπάρχουν 65% πιθανότητες να την ξεχάσουμε και να τιμήσουμε δεόντως ό,τι μας προσφερθεί!

    Δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός της δίαιτας είναι τα εστιατόρια, με σχεδόν 60% πιθανότητες καταστροφής της δίαιτας, ενώ ακολουθούν ο χώρος εργασίας (40% πιθανότητες) και το αυτοκίνητο (30%).

    «Όταν βρισκόμαστε σε ξένα σπίτια και εστιατόρια πιθανώς είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι απ’ όσο νομίζουμε γιατί προσέχουμε περισσότερο την κοινωνική συναναστροφή και τη συζήτηση παρά το φαγητό, επομένως είναι εύκολο να παραφάμε» δήλωσε η Dr. Burke.

    Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως όποιος κάνει δίαιτα πρέπει να απαρνηθεί τους φίλους και την οικογένειά του (ει μη τι άλλο, η έρευνα έδειξε ότι οι μισοί εθελοντές άνετα χάλαγαν τη δίαιτά τους και όταν βρίσκονταν μόνοι τους). Σημαίνει, όμως, πως θα πρέπει να έχει το νου του και να αποφεύγει έστω το τσιμπολόγημα από τα ορεκτικά και γενικότερα τα «πιάτα της παρέας».

    «Όταν ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα, πρέπει να προσπαθεί να ενσωματώνει ορισμένες καλύτερες διατροφικές συνήθειες στη ζωή του και όχι να σκέφτεται ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή η δίαιτα και θα απαλλαγεί από το βάσανο», πρόσθεσε η Dr. Burke. «Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος θέλει να βγει την Παρασκευή το βράδυ, μπορεί κάλλιστα να φάει πιο υγιεινά την Πέμπτη και το Σάββατο, ώστε να γλιτώσει θερμίδες και να μπορέσει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα».

    Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βρήκαν ποιο είδος άσκησης «καίει» τις περισσότερες θερμίδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλάτι: Επικίνδυνη η δραστική μείωσή του, σύμφωνα με κορυφαίο καρδιολόγο



    ΣΧΟΛΙΑ