• ΥΓΕΙΑ

    Αλτσχάιμερ: Αυτή η συνήθεια είναι εξίσου επικίνδυνη με την κληρονομικότητα

    dementia


    Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ με αυτούς που έχουν γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, όταν περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον… καναπέ.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Καναδοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν,  επίσης, ότι όσοι γυμνάζονταν συστηματικά διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Heisz, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster, στο Οντάριο, φαίνεται ότι η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική δράση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας.

    Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μεμονωμένα η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ωστόσο, τα δεδομένα για τη δυνητική αλληλεπίδρασή τους δεν είναι σαφή.

    Προκειμένου να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 1.646 εθελοντές, άνω των 65 ετών και  διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς δεν είχαν κληρονομική προδιάθεση, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια εάν ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, η καθιστική ζωή δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο όσων είχαν κληρονομική προδιάθεση (έφεραν το γονίδιο απολιποπρωτεΐνη ε4-APOEε4).

     Όπως εξηγούν οι ερευνητές, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διατρέχουν γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως η άσκηση αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας.

    Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η μελέτη υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνει ότι η καθιστική ζωή είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο θυμός καταστρέφει το σώμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σάουνα: Δείτε από ποιες σοβαρές ασθένειες προστατεύει τους άνδρες



    ΣΧΟΛΙΑ